изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:39 EEST
ОТКРИХА ИМЕНАТА НА НЕИЗВЕСТНИ ДОСЕГА УЧЕНИЦИ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ    
НовиниИмената на неизвестни досега ученици на братята Кирил и Методий откри преподавател от Шуменския университет. Сред книжовниците е и първата българска поетеса Ева.


Доцент Веселин Панайотов изследва оригинални старобългарски текстове, които сe съхраняват в библиотеки в Словакия, Киев, Москва и София. След дългогодишна работа, той успял да разчете имената на стари български творци, кодирани в подписите на произведенията.
Доц. Веселин Панайотов-преподавател в ШУ "Еп. Константин Преславски": "Имаме един по-интересен феномен - скриването на авторския подпис в акростих или в някаква друга форма, с което авторът дава една загадка пред читателя".
Разгадавайки загадката, шуменският учен смята, че е стигнал до нови съчинения на братята Кирил и Методий и на техни ученици. Появяват се и нови имена на книжовници от времето на Златния век като Сесиний, Боян и Ева, за която Панайотов твърди, че е първата българска поетеса.
"Тя пише обикновено канони. Това са текстове, предназначени за службата, за честване на някакъв празник и на някакъв светец. Засега нейните съчинения са пет. Може би има още едно, върху което все още работя".
Веселин Панайотов е убеден, че чрез разчитането на подписа ще открие още текстове и имена, които все още не са известни в старата българска литература. Той се надява изследването му да привлече интереса и на студентите.

КОЛЕДНА КАРТИЧКА ПРИСТИГНА СЛЕД 100 ГОДИНИ

Коледна картичка, изпратена преди почти един век, най-накрая пристигна, където трябва.Червената пощенска картичка с рисунка на Дядо Коледа и момиченце била изпратена от град Алма, американския щат Небраска, до градчето Оберлин, в северозападния щат Канзас. Тя била пусната на 23 декември 1914 г. за Етел Мартин от нейни роднини.
Когато открил картичката, началникът на пощата в град Оберлин останал много учуден, но решил да достави закъснялото коледно пожелание.
Етел Мартин починала отдавна и картичката била получена от 93-годишната й снаха. Въпреки годините, картичката била много добре запазена.
НДТ – 15 декември 2007 г.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди