изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:57 EEST
Мистерия без край: Откриха още древни статуи с тайнствените чантички    
Любопитно Изучавайки скулптурите на древни народи в света археолозите обръщат внимание на един факт – на повечето от тях се забелязва един и същ предмет във вида на неголяма чанта на ръката. Древните скулптури били създадени от различни народи в различни епохи, но интересното е, че жителите на конкретния период от време по никакъв начин не са си взаимодействали с други. Авторите на изследването са заявили, че първата чанта е намерена още през 1996 година по време на разкопките в храмовия комплекс Гебекли – Тепе на територията на Турция.

Според тях чантичката може да е била свързана с легендите за шумерските и акадски божества Анука. Голямо количество статуи и барелефи, на които е била открита същата тази чантичка, са намерени във финикийски, етруски, асирийски и други култури – например на стауя на воини в мексиканския град на толтеките Тула де Алиенде. Дори и в Индонезия били открити различни фигури с изображението на този символичен предмет. Учените се озадачили от значението на тази чанта на древните скулптури и са се спрели на една от версиите. Според тях толкова значим предмет е служил за символ на храната и на водата, вследствие на което боговете, които го притежавали, са били способни да даряват простосмъртните с безкрайни дарове. Споре други странният предмет може да е бил свързан с извънземни, посетили планетата ни, за да подарят на човечеството безценни знания.

https://www.blitz.bg



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди