изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:39 EEST
TOTAL СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ТРЕТИ СОНДАЖ В "ХАН АСПАРУХ"    
Новини Консорциумът между Total, OMV  и Repsol се готви за третия сондаж в блока "Хан Аспарух". Той ще бъде прокаран в дълбоководието на 100 километра от Варна с плаваща морска сондажна единица (MODU). Методът за сондиране, който ще се приложи, е традиционен вертикален морски сондаж за конвенционални залежи, съобщават от Total.


Методологията и процесите са същите, използвани при първите два сондажа. В края на октомври 2016 година френската компания съобщи за находка на петрол в своят тримесечен отчет на дейността си. Повече подробности около този сондаж не бяха разпространени.
Вторият сондаж започна през септември е още в процес на изпълнение. Резултатите от него ще определят и площадката за следващия сондаж, като в момента се разглеждат три потенциални площадки.
Заради голямото разстояние от брега не се очаква третият сондаж да окаже въздействие върху крайбрежните дейности и рибните запаси при нормално протичане на операциите. За дейностите ще бъдат използвани съществуващите съоръжения и инфраструктура в пристанищната база на Леспорт, Варна.
В сондажните работи ще помагат и снабдителни кораби и хеликоптери, уточняват още от Total.
В средата на ноември зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков коментира, че резултатите могат да бъдат определени като "обнадеждаващи" на фона на готвения нов сондаж в блока, съобщава Инвестор. Бг.
Проучването на блока "Хан Аспарух", който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година. Блокът е е в близост до румънския блок "Нептун", в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. метра природен газ.
В договора за отдаване на концесия по дейността за проучване на петрол и газ в "Хан Аспарух" бяха предвидени поне два сондажа. Total има дял от 40% в проекта, а Repsol и австрийската OMV държат по 30%.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди