изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-04-09 @ 01:48 EEST
КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА – ИНЖ. ТОШКО ПЕТКОВ ЩЕ ЗАРАДВА ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ВСИЧКИ ДЕЦА В 30 ДЕТСКИ ГРАДИНИ С КОЛЕДНИ ТОРБИ    
Коледа Концерти, изложби, театрални спектакли, разнообразни инициативи и забавления предлага коледно-новогодишна програма на община Добричка. И тази година проявите започнаха със символичното запалване на светлините на коледната елха в сградата на общинската администрация.

Със светването на коледната украса се сложи началото на празничните мероприятия, наситени с коледни концерти, базари, работилници и много весело настроение. Почти всеки ден от месец декември е ангажиран със забавни мероприятия, които ще продължат до края на месеца.
С най-голяма радост и очакване се готвят децата от 30 детски градини в община Добричка. В детските ателиета по проект BG05M2OP001-3.001-0045-C02 „Детска академия за толерантност в община Добричка“, който се осъществява по процедура BG05M2OP001-3.001 „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ по Оперативна програма ,,Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, кипи трескава подготовка в очакване на коледните и новогодишни празници. Навсякъде в детските градини са открити изложби с коледни и новогодишни картички, сувенири, коледни украшения, играчки, сурвакници, изработени в ателиетата по приложни изкуства по проекта. В танцовите и театралните ателиета децата подготвят коледни тържества и концерт, за да посрещнат заедно със своите родители Дядо Коледа. Родителите на децата, участващи в Работилницата за родители по проекта, са първи техни помощници в подготовката им за празника. На 22.12.2017 г. в 10 часа, преди започване на заседанието на Добрички общински съвет, децата от детско театрално и танцово ателие по проект BG05M2OP001-3.001-0045-C02 „Детска академия за толерантност в община Добричка“ от Детска градина „Слънчице“, село Божурово, ще отправят своя коледен поздрав за здраве и берекет за наближаващата 2018 г.
Началото на коледните концерти и тържества ще започне НЧ „Д-р Йосиф Йосифов-1884 г.“, с. Карапелит с концерт с участието на деца, ученици и самодейци от селото. В програмата през целия месец ще вземат участие и танцовите състави, певческите групи и формации към народните читалища в общината със свои концерти, представления и изложби.
Вчера  НЧ „Стефан Караджа – 1942 г.“, с. Смолница, ще отбеляза тържествено своя 75-годишен юбилей с празничен концерт с участието на самодейци от читалището, фолклорна танцова формация „Здравец“ към НЧ с. Дончево, ученици от ОУ „Климент Охридски“, село Смолница и фолклорна танцова група „Веселчани“, град Добрич. Също вчера. кметство село Паскалево и НЧ „Димитър Минчев – 1896 г.“ организираха коледен концерт в салона на читалището, с участието на певческата група при читалището, певческата група при клуба на пенсионера № 1, деца от детската градина в с. Паскалево и фолклорна формация „Настроение“, град Варна.
Коледен концерт на НЧ „Асен Златаров – 1940 г.“, с. Стефан Караджа ще събере всички жители и гости на селото на 17.12.2017 г. в салона на читалището от 12.30 ч.
На 18.12.2017 г. от 18.00 ч. читалищата в селата Владимирово и Фелдфебел Денково също ще зарадват малки и големи с празнични тържества.
На Игнажден – 20.12.2017 г. от 12.30 ч. празнична програма за всички жители на селото са подготвили самодейците от НЧ „Светлина-1941г.“, с. Ведрина. В с. Плачидол на 20.12 от 17.30 ч. ще има съвместен концерт на самодейците от читалищата на Плачидол и Методиево.
На 22.12.2017 г. със съвместни културни и развлекателни прояви ще отбележат коледните празници детските градини, училищата и читалищата в селата Ловчанци, Овчарово, Славеево, Методиево, Бенковски и Божурово.
На 24.12.2017 г. вечерта коледарските групи към читалищата в Славеево, Бранище, Овчарово, Ловчанци и Царевец ще поздравят по домовете жителите на селата с коледарски песни и благопожелания, и ще възпроизведат обичая „Коледуване“.
На 29.12.2017 г. ще се проведат общоселски веселия, новогодишни томболи, концерти, организирани от читалищата.
Богата палитра от коледни тържества предстои и в училищата в община Добричка:
ВОУ „Васил Левски“, с. Божурово на 22.12.2017 г. децата от начален етап ще рецитират стихове, ще пеят новогодишни песни, група коледарчета ще поздравят съучениците си с коледарската песен „Коледарче“. Първокласниците ще представят музикална драматизация на приказката „Дядо и ряпа“. Момичетата от втори, трети и четвърти клас са подготвили танц на снежинките. Музикална драматизация на песента „Снежен човек“ ще представят децата от втори клас. Група ученици от трети клас ще представят драматизация на приказката „Най-скъпоценният плод“.
В ОУ „Васил Левски“, с. Хитово, подготовката за коледните и новогодишни празници започна още от м. ноември, 2017 г. Обявиха се традиционните конкурси: „За най-красивa класна стая“, “Най-хубава коледна картичка“, “Най-добре украсена сурвачка“. Фоайето на училището е празнично украсено, там се кипри красивата елха на училището. Снежинки, светещи гирлянди, коледни рисунки по стъклата на входната врата създават настроение още с влизането в училищната сграда. На 22 декември ще се проведе Коледно тържество, което ще открият група коледари от VІІ клас. Те ще благословят всички и ще пожелаят здраве, берекет и добруване през следващата година. Ще последват сценките „Дванадесетте месеца“ и „Коледари“, драматизацията „Коледен поздрав“, скечът „Дядо Коледа и момиче“. Ще се изпълняват песните: „Лудо младо“, „Казано честно“, „Вълшебни думи“, „Детелини“. Не може без кръшно българско хоро – то ще се поведе от учениците от ІV клас, а по-късно и всички останали ще се включат. Най-накрая ще дойде един очакван с нетърпение гост – дядо Коледа и ще раздаде подаръци на послушните деца и не само на тях. Най-добре представилите се в конкурсите ще получат заслужени награди.
ОУ „Неофит Рилски“, с. Ловчанци, ще отбележи празниците с културни и спортни проявите. На 22.12.2017 г. от 11.00 часа – Коледен и Новогодишен концерт – публична изява на клуб „Пея, танцувам, празнувам“ и от 13.00 часа Коледен турнир по тенис на маса – публична изява на клуб „Здрави и силни“ по проект „Твоят час“.
ОУ „Отец Паисий“ с. Батово, организира новогодишно тържество с представяне на коледния обичай, което ще се проведе на 22.12. в училището. Същият ден ще бъде подредена кулинарна изложба от обредни хлябове и ястия, приготвени от учениците, изложба на сурвакници и новогодишни картички, изработени от децата. На 18.12. пред учениците от училището ще изнесат представление артисти от куклен театър гр. Добрич – постановката „Коледа е за всички“.
Учениците от ОУ „Климент Охридски” - с. Смолница, се подготвят за най-светлите празници - Коледа и Нова година, от началото на месец декември. В извънкласните дейности по интереси по проекта „Твоят час” изработиха картички и украсиха училището, заедно със своите родители направиха сурвачки. В дейностите по интереси се запознаха с българските народни обичаи, коледната трапеза, написаха писмо на дядо Коледа. Коледното тържество ще се проведе на 22 декември 2017 г.в училище. Ученици ще рецитират стихотворения, ще представят сценка”Бъдни вечер” и песни за Рождество Христово. За веселото настроение на тържеството ще допринесе разиграването на томбола. Ще присъстват гости и родители.
От началото на месец декември кипи подготовка за коледните празници и в ОУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Дончево. Ученици и учители творят. В коледна работилничка се превръща всяка свободна минута. Класните стаи и фоайета греят с коледната си украса. Сръчни ръчички изработват венци от шишарки; снежни човечета от хартия; снежинки с чудновати форми; апликации; картички; свещници; гирлянди. От подръчни материали и с много фантазия се раждат чудни красоти! Разучават се коледарски песни. Същинският празник ще бъде на 22.12.2017 г. в училище - с много игри, песни, стихчета, танци, закачки, подаръци и с вяра в Коледните чудеса.
Коледният календар в Обединено училище "Добри Войников", с. Победа, включва много културни прояви: На 18-и – Коледуване при д-р Йорданова в здравната служба в селото, в Земеделска кооперация в с. П. Минково и при частен земеделски производител Радослава Рогова - с. Котленци; на 19-и  – Коледуване при частен земеделски производител Иван Колев в с. Победа и гостуваща театрална постановка „Посрещане на дядо Коледа“ в училището, на която ще присъстват и децата от ДГ „Детелина“, с. Победа. На 20-и предстои Коледуване в Областна управа, Общинска банка, ДЗИ, Жилфонд, ЕТ „Калев 48“. На 21-ви децата ще коледуват в кметството и в пенсионерския клуб в село Победа. А на 22-ри в училище ще бъде открита изложба от коледни картички и рисунки, ще има весела поща, конкурси за най-добре украсена класна стая и най-оригинална украса и – естествено -  коледно тържество.
Празничният календар в Обединено училище "Никола Вапцаров" в с. Карапелит включва: Изработване на картички за благотворителната инициатива "Дари коледна картичка, подари живот на дете с рядко заболяване", организирана от Асоциация хипофиза и Асоциацията на студентите по медицина от гр. Варна; Училищен конкурс за картичка и сурвакница; гостуване на постановката на ДКТ "Дора Габе" "Коледа е за всички" на 21.12.2017 г.; Училищно коледно парти на 22.12.2017 г.
 
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди