изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:54 EEST
Защо в Китай доубиват ударените пешеходци? Въпреки промяната в закона шокиращата практика продължава    
Китай Това е един от най-очевадните примери за fake news: разкази за китайски шофьори, които удрят дете на улицата и после хладнокръвно се връщат да го прегазят още два-три пъти, за да се уверят, че е мъртво. Само че изобщо не е fake news: заради особености на китайското законодателство подобни неща не само се случват, но и не са шокираща рядкост.


Причината е финансова: убийството по невнимание в Китай се наказва с глоба, обикновено от порядъка на 30 до 50 хиляди долара. Докато ако удариш пешеходец и го осакатиш, съдът ти налага да му плащаш доживотна издръжка - а това може да струва милиони. За по-заможните представители на китайския бизнес, или роднините на високопоставени партийни лица, изборът е лесен.

През април 2015 световните медии описаха детайлно подобен случай в град Фушан, провинция Гуандон. Млада жена с BMW прегазва 2-годишно момиченце. Ужасената баба на детето крещи "спри, удари дете". Жената зад волана се замисля за миг, после включва на задна и минава за втори път през детето, а после, за по-сигурно, и за трети път. После предлага на зашеметените роднини на жертвата пари, за да свидетелстват, че зад волана не е била тя, а съпругът й.

Някои шокиращи инциденти дори са запечатани на видео: примерно през 2008, когато шофьор на VW Passat удря старица и после я прегазва общо пет пъти, или през 2010 в Шиньи, когато водач на BMW X6 блъска 3-годишно момченце на излизане от паркинг, после го прегазва на преден ход, превключва отново на задна, излиза от колата и с ръка през прозореца управлява колата, за да мине точно през главата на детенцето. Пред съда обяснява, че е помислил детето за кашон или преобърнато кошче за боклук; за всеобщо изумление е осъден за непредумишлено убийство. А Жао Шяо Чен, който с Passat-а си прегазва пет пъти старица, се разминава с 3 години затвор и 70 000 долара глоба.



Има и изключения, разбира се. През 2010 в Шян шофьор удря велосипедистка, връща се да я прегази още няколко пъти и накрая за по-сигурно я наръгва с ножа си. Той вече е осъден за предумишлено убийство и екзекутиран.

Практиката не е нова: американският журналист Джофри Сант си спомня, че тя е съществувала в Тайван през 90-те години, докато е работел там като учител. В последните години и китайските, и тайванските власти промениха законите, за да я изкоренят. В Китай многократните удари вече се приемат за предумишлено убийство - но въпреки това случаите продължават. Много местни съдилища продължават да тълкуват закона по познатия начин. Дори наличието на видеозаписи и снимков материал понякога не ги убеждават. Затова и понякога тълпата взима нещата в свои ръце: през 2013 например шофьор на луксозен автомобил прегази 6-годишно дете на два пъти, само за да бъде пребит до смърт от разярените минувачи.
investor.bg


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди