изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:14 EEST
КОЙ Е ДЯДО МРАЗ?    
Коледа Погрешно е схващането, че Дядо Мраз е руски образ, наложен от комунистите, най-вече от Сталин. Дядо Мраз съществува много преди Великата октомврийска социалистическа революция. Неговият прототип не е руски, а много стар славянски образ.


Всичко започва с коледарите, които съществуват още преди славяните да приемат християнството. Те представляват духовете на предците, които идват да се осведомят как са живите. Сред коледарите винаги има един, който е най-страшният от всички. На него му е забранено да говори. Той е образ на най-стария и грозен дух, другите го наричат „дядо". А стопаните му дават „подаръци".

Български произход на дядо Мраз?

Подобен култ към прадедите е имало и при прабългарите. Той е бил свързан с идването на Новата година, която в началото е била празнувана на 1 април, а после на 1 януари. Но българският прототип на Дядо Мраз може да е заемка както от прабългарската, така и от славянската митология , защото и при двете народности го има.

Има и още една версия за прототипа на Дядо Мраз - този път по-руски вариант. Според нея прадядото на съвременния Дядо Мраз е герой от руската народна приказка Мразко или Мраз - червен нос, господар на времето, зимата и мраза. В началото го наричат Дядо Гръм. Той е господар на земята от ноември до март. Женен е за зла жена - баба Зима.

В началото е представен като посивял старец с брада до колене и дебела топла шуба, ботуши, шапки, ръкавици и с вълшебен жезъл, с който замразява хората.

С приемането на християнството от славяните, и особено в Русия, Снежния дядо, заедно с останалите езически божества, е низвергнат. Той става зъл и жесток, в басните убива майки и оставя деца сирачета.

През 19-20 век образът на Дядо Мраз отново се появява. Този път в по-софт вариант. За първи път Дядо Мраз идва официално по време на Коледата през 1910 година. Но не е бил широко разпространен.

 

Когато се създава Съветския съюз, комунистите премахват празнуването на Коледа и размяната на подаръци. Но за да може по-успешно да елиминира Рождество Христово от календара, Сталин решава да върне образа на Дядо Мраз, но с нов имидж. Той идва при децата на Нова година и дава подаръци. Образът е създаден от съветските кинодейци през 30-те години на XX век.

Обикновено е изобразяван в сини дрехи, но не винаги. Според някои тълкуватели целта е да не се бърка със Западния Дядо Коледа, облечен в червено.

В последствие Дядо Мраз придобива компания. Появява се внучка му: Снежанка, която е герой в много руски приказки.

Първоначално Сталин се опитва да премахне и празнуването на детските празници под елхата, традиционно в Русия, но така и не успява. А Дядо Мраз и до днес е желан гост на детските празненства. Но никога не идва в началото, а винаги по средата, и то едва след като специално са го повикали.

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди