изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:45 EEST
ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ ОТНЕ ИМУЩЕСТВО ЗА НАД 4.3 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ БИВШИЯ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА КАВАРНА    
Ред и сигурностОкръжен съд - Добрич отне в полза на държавата имущество за 4 306 026 лв. от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им дъщери. С решението на съда, постановено в края на миналата година, от семейството се отнемат земеделски земи, поземлени имоти, апартаменти, автомобили, стойността на дружествени дялове от търговски дружества и средства от продажбата им, както и суми по множество банкови сметки.

Отнетото от  Илиев  имущество е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - на стойност 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - на стойност 137 254 и 180 537 лева.

            Производството в Окръжния съд е образувано в края на 2014 година по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, внесен въз основа на извършена проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на Юлиян Илиев. Проверката е започнала, след като Илиев бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Срещу него тогава е било повдигнато обвинение за това, че в периода 24 април 2007г. до 28 ноември 2008г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект при Община Каварна, в условията на продължавано престъпление, е използвал служебното си положение, за да набави за съпругата си противозаконна облага, като от деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Каварна.

            Проверката на КОНПИ е обхванала  периода от 24 юни 2003г. до 24 юни 2013 година. Комисията е проверявала и имуществото на бившата му съпруга, тъй като е доказано, че независимо от формалния си развод, двамата са продължили да живеят заедно и да имат общо домакинство. Ответници по същия иск са и двете им дъщери, на които са били прехвърлени незаконно придобити имуществени права.

            За да установи основателността на претенциите към семейството, Окръжният съд  разгледа доходите и разходите на всеки от ответниците.

В хода на делото са назначени съдебни технически, автотехническа, оценъчни и икономическа експертизи. Въз основа на заключенията на вещите лица е установено, че за проверявания период е налице значително несъответствие между доходите на семейството и придобитото от тях имущество.

            Съдът прие, че в хода на съдебното производство четиримата не са доказали законен произход на средствата за придобиване на процесното имущество, предявените от КОНПИ искови претенции са изцяло доказани - и по основание, и по размер, поради което ги уважи  изцяло.

            Първоначално претендираната от КОНПИ сума беше в размер на 4 690 825 лева. Впоследствие Комисията се отказа от предявен иск за отнемане на двуетажна жилищна сграда в Каварна, тъй като тя е била придобита преди началото на проверявания период. Направени бяха и корекции  в исканите суми от продажби на  един поземлен имот в Каварна, две ниви и лек автомобил. В резултат на това общата цена на първоначалния иск  беше намалена - от 4 690 825 лв. на 4 306 026 лева.

Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.

Окръжен съд - Добрич

Връзки с обществеността


Окръжен съд - Добрич прие частично намаление на иска за отнемане на имущество от бившия главен архитект на Каварна
ИСКА ОТНЕМАНЕ НА ИМОТИ ЗА 5.4 МЛН. ЛВ. ОТ ДВАМА БИВШИ ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ В КАВАРНАЍ
СЪДЪТ ОТСТРАНИ ОТ ДЛЪЖНОСТ ДВАМАТА КАВАРНЕНСКИ ОБЩИНАРИ, ТЕ ПОДАДОХА И ОСТАВКИ
ЗАДЪРЖАХА ОБЩИНАРИ ПО ПОДОЗРЕНИЕ В ДЛЪЖНОСТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
Задържаха общинари от Каварна за афера с имоти
"ЛИНЕКСА ПРОПЪРТИ" ИНВЕСТИРА 20 МЛН. ЕВРО В БОЖУРЕЦ
Три проекта за вятърни генератори одобриха в Каварна


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди