изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:32 EET
ПРАЗНЕНСТВА ПО РИТУАЛНОТО ХВЪРЛЯНЕ И СПАСЯВАНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ    
Празници

ПРАЗНЕНСТВА ПО РИТУАЛНОТО ХВЪРЛЯНЕ И СПАСЯВАНЕ  НА СВЕТИЯ КРЪСТ



БАЛЧИК: По тра­ди­ция Ве­ли­ки­ят во­до­с­вет за ос­ве­ща­ва­не на мор­с­ки­те во­ди на Йор­да­но­в­ден ще съ­бе­ре бал­чи­к­лии на пло­ща­да пред Мор­с­ка га­ра.  Та­з­го­ди­ш­на­та про­г­ра­ма на 6 яну­а­ри е ка­к­то все­ки път. В 11.15 ч., след при­к­лю­ч­ва­не­ на слу­ж­ба­та в храм "Св. Пе­т­ка" в кв."Ле­в­с­ки", миряните ще се придвижат до храм "Св. Ге­ор­ги", откъдето ще тръгне ли­тий­но шествие в 11.30 ч. и ще пре­ми­не по главната улица „Черно море“ до пл. "Ка­пи­тан Ге­ор­ги Ра­д­ков". Ве­ли­ки­ят во­до­с­вет ще за­по­ч­не от 12.00 ча­са пред Мор­с­ка га­ра. На при­с­та­на хо­ра ня­ма да се до­пу­с­кат. За по-до­б­ра­та ор­га­ни­за­ция и не­до­пу­с­ка­не на ин­ци­ден­ти, по вре­ме на ме­ро­п­ри­я­ти­е­то ще бъ­де оси­гу­ре­но по­ли­цей­с­ко при­съ­с­т­вие, де­жур­ни еки­пи със спа­си­те­лен пла­ва­те­лен съд, спе­ш­на по­мощ и по­жар­на.

КАВАРНА: За пореден път Община Каварна организира празничните събития, свързани с Йордановден. Ритуалното хвърляне и спасяване на кръста с всяка изминала година привлича все повече смелчаци. Ритуалът ще се проведе на 6 януари 2018 г. – Йордановден, от 11.00 часа на плаж Каварна. За събитието обкината е осигурила безплатен транспорт. Автобусът ще тръгне в 10:15 часа от паркинга, който се намира пред каварненския храм „Успение Богородично”. На плажа в Каварна ще се извърши ритуал – Велик Богоявленски водосвет с хвърляне на Светия кръст във водата за здраве. Извадилият кръста ще бъде здрав и честит през цялата година. За всички участници са предвидени награди. Желаещите да скочат за богоявленския кръст могат да се запишат при икн. Василий Селемет в храм „Успение Богородично”.

ШАБЛА: На 6 януари т.г. Богоявление /Йордановден/, по утвърдена вече традиция, на брега на къмпинг „Добруджа” край нос Шабла и на брега в село Крапец ще се състои ритуал по изваждане на кръста.
Ритуалът ще започне в 10:30 часа в Шабла и в 11:30 часа в с. Крапец, след приключване на църковната служба в храм „Св. Харалампий” в град Шабла, чието начало е от 9:00 часа.
По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Освещаването на бойните знамена във Военното поделение в Шабла ще започне в 12:30 часа

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди