изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:44 EEST
НА ИВАНОВДЕН ВЪЗКРЪСНА НАЙ-КРАСИВАТА ЦЪРКВА В ИСТАНБУЛ – ПРАВОСЛАВНИЯТ ХРАМ „СВ. СТЕФАН“    
Новини

БОРИСОВ: БЛАГОДАРЯ НА ТАЙПИ, ЧЕ ПОМОГНА ЗА ЦЪРКВАТА В ИСТАНБУЛ

Благодаря на всички, благодаря на Тайпи, който помага още от времето, когато беше кмет на Истанбул. И когато го помолих да помогне за църквата. И той, разбира се, помогна. Това заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията за откриването на обновената Желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул.




България винаги се е старала да има прекрасни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Бинали Йълдъръм го каза - само заедно можем да се преборим с насилието и тероризма, добави Борисов.

Ние трябва да живеем заедно, да живеем в мир, добави премиерът.



Символиката на днешния ден е символика към Европа - през 2018г. сме длъжни да направим отношенията на ЕС и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години, добави премиерът.

„Днес сме заедно не за да спорим, не да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света такъв паметник на културата – такава прекрасна църква и нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме Истанбул, като туристи и гости, да можем да палим по една свещичка“, заяви Борисов. Той благодари на кмета на община Истанбул Мевлют Уйсал. По думите му е имало много процедури и разрешителни, за да се стигне до реставрацията на храма. „Той си изпълни напълно на думата си, за което му благодаря“, каза премиерът.

„България от 1 януари е председател на Европейския съюз. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Виждаме, че в момента има тероризъм навсякъде и се бием навсякъде – мюсюлмани срещу християни, християни срещу християни, мюсюлмани срещу мюсюлмани. Но само заедно можем да преборим тероризма, това може да стане само при пълен обмен на информация. Така, както съдбата ни е поставила географски и политически - да живеем заедно и в мир, да се съобразяваме с другите“, коментира той.




„И днешният ден е такъв, че съм сигурен, че цяла Европа и Балканите ще видят как може в една мюсюлманска и една християнска държава етническата толерантност да е пример за подражание. В София на един кв. км, имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога. И живеем в мир. Обикновено смесените общности и изселниците се ползват за натиск и конфликт, но ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници и мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност – да гарантират сигурността на етническата толерантност. Така че символиката на днешния ден е символика към Европа. Турция е най-големият съсед на ЕС и с най-голяма армия в Европа. И ние сме длъжни през 2018 г. да направим отношенията на ЕС и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години. Убеден съм, че това е пътят, затова България ще направи каквото може. 2017 г. беше трудна, но пожелавам на турския народ 2018-та да бъде по-добра и пълна с просперитет“, заяви още премиерът Борисов.

 

ЕРДОГАН: ОТКРИВАНЕТО НА ЖЕЛЯЗНАТА ЦЪРКВА Е ПОСЛАНИЕ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ

 

Това, че откриването на обновения български храм „Св. Стефан” в Истанбул се прави в период, в който България е председател на ЕС, е всъщност важно послание, което даваме на международната общност. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемонията.

На брега на Златния рог Желязната църква отново грее в пълния си блясък след 7 години ремонтни и реставрационни дейности на стойност над 3 милиона евро. Истанбул, особено с тази картина, която представяме днес, още веднъж показва на целия свят, че това е център на различните религии и култури, подчерта Ердоган.




Нашите прадеди винаги са осигурявали свобода на вероизповеданията в страните, които са завоювали. Винаги се е казвало: Вие сте свободни в своето вероизповедание и богослужението, каза турският президент.

„Реставрационната дейност беше много сложна и трудоемка. Бяха похарчени повече от 15 млн. турски лири, беше необходима много детайлна работа”, заяви Ердоган, който също благодари на екипа, извършил реставрацията.

"Със своя стоманен скелет Желязната църква все още е единственият пример в света, тази църква е от 1898 г. и вече 120 години тя е на крака. Тя е храм за българската общност, но освен това дава принос и за красотата и богатството на Истанбул. По време на Османската империя на територията на българската държава има редица исторически обекти, изградени от Османската империя в България тези обекти също имат нужда от реставрация. Ние знаем това и както при Желязната църква съхраняването на тази обща история може да бъде осъществено съвместно и заедно. С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на Желязната църква и с това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България. В София има само една джамия, отворена за служба. За мен ще е удоволствие да открием и приключването на тази реставрация, заяви Ердоган.

"Църквата „Св. Стефан” през 2011 г. започна своята основна реставрация, когато аз бях кмет. И специализираната администрация на Истанбул и кметството дадоха своя принос в сътрудничество с нашите български приятели. Реставрацията беше трудна и продължителна и бяха направени разходи за 15 млн. лири. Имаме джамии, църкви, синагоги, всички те не само в Истанбул, а и на различни места в нашата страна съществуват. Нашите деди са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения, имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите спомени, които има от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова трябва да има обединение, това е нашето отношение към всичките религии, тоест в мнозинството трябва да има единство. Това е нашето разбиране и с него ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии в страната ни", подчерта турският президент.

Ердоган заяви, че турската държава в последните 15 години е реставрирала над 5000 обекти на Балканите, Близкия изток, Африка и др. Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения. Готови сме да споделим с България опита си по отношение на реставрацията. Вярваме, че това ще е пример и вдъхновение и за други проекти. Поздравявам ви с обич и уважение, да ви е честита Желязната църква, каза още Ердоган.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди