изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:12 EEST
СПОРТЪТ КАТО СИМВОЛ НА ЖИВОТА И ОБЕДИНЕНИЕТО    
Интервюта

Пред НДТ и ndtnews.hopto.org Руслан Йорданов – основател на Сдружение „Приятели на Добруджа” и ръководител на спортния отдел във ваканционно селище „Албена”.



 

Разговаряме с Руслан Йорданов – основател на Сдружение „Приятели на Добруджа” и ръководител на спортния отдел във ваканционно селище „Албена”. Руслан Йорданов е носител на Почетен знак на община Добрич за принос в духовната култура в раздел "Журналистическо творчество". Отличен е с Почетен знак на Българския олимпийски комитет и има множество награди за развитието и популяризирането на спорта. През 2016 г. след негова инициатива, Албена влезе в Книгата на Рекордите на Гинес, а през 2017 г. е в основата за реализирането на новия прекрасен тенис център в сърцето на ваканционния комплекс, който мнозина гости определят като нова звезда върху името на популярния български курорт.

-      Г-н Йорданов, как се зароди идеята за създаване на Сдружението и откъде идва неговото име?

-      Сдружението „Приятели на Добруджа” бе създадено през май 2017 г. Мисля, че основаването трябваше да стане много по-рано, но явно сега е дошъл моментът, в който да бъдат реализирани много стойностни идеи, които да бъдат част от програмата за развитието на региона. Сдружението вече има страница в най-популярната социална мрежа фейсбук, където могат да бъдат открити всички цели на организацията, но сред най-важните са: развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите или физическата култура; подпомагането на социално слабите, на инвалидите или лицата, нуждаещи се от грижи; развитие на спорта и спортната дейност чрез подпомагане на спортни клубове, извънкласни спортни дейности, проекти за обмяна на опит и въвеждане на най-добри практики за спорт; развитие и промоция на масови спортове чрез обучение на спортни кадри, насърчаване на спортни дарби и таланти; подобряване на здравето на деца и възрастни, чрез превенция посредством активизиране участието им в спортни мероприятия; yстойчиво икономическо и социално развитие на местно, национално, европейско и международно равнище чрез развитие на спортен туризъм, спортна дейност и подобряване на спортния профил на младежи и възрастни и мн. други цели. Искаме чрез името на сдружението да съберем истински кръг от приятели на Добруджа, които да работят за просперитета на един от най-красивите краища на България. Искаме чрез сдружението да бъдат реализирани стойностни проекти и инициативи, които да имат ефект върху местното население. Логото на сдружението е слънчоглед, като кафявият цвят  символизира земята – символ на живота и обединяващата сила, а позлатените листа – успеха.

-      През лятото започнахте интересна инициатива, с която положихте вашето начало. Какво да очакваме като предстоящи проекти?    

-      Над 20 младежи с интелектуални затруднения преминаха това лято през двигателна рехабилитация като се занимаваха с конна езда, тенис на маса и боча в черноморския комплекс "Албена". Инициативата "Активен живот чрез спорт" бе на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения и Сдружение "Приятели на Добруджа". Двукратният шампион по конна езда от Спешъл Олимпикс-2015 в Лос Анджелис, САЩ, Велико Великов предаде първите умения на начинаещите спортисти. Младежите посетиха конната база в курорта, където повечето усвоиха първия си урок по езда. В залата за анимация на детския лагер "Бригантина" треньорът на националния юношески отбор по тенис на маса Стоян Поппетров запозна младежите в правилата на спорта с малкото топче. В инициативата се включиха още Денислав Коджабашев и Мария Йовкова. В третия спорт Слави Михов – партньор от аниматорския екип на “Junior Tours”, запозна участниците с правилата на спорта боча /петанк/ и им организира турнир.

Идеята бе хората с интелектуални затруднения да попаднат в една нова среда. Спортът има много лица – ние искахме да покажем човешкото. Искрено се надявам в резултат на тази програма да бъде подобрено качеството на живот на участниците – те да се чувстват по-жизнени, активни и щастливи. Ще работим основно за подобряване на двигателната активност и социална интеграция през следващите години. Още по време на първата кампания участниците ни дадоха урок как хората трябва да бъдат задружни, да си помагат – нещо, което все по-трудно се среща в нашето общество.

Факт е вече нашата най-нова инициатива. Името й е „От равна Добруджа до върховете на Олимп” и е взаимствано от заглавието на спортната енциклопедия за олимпийската история на Добруджа, издадена през 2008 г. от мен и от  дългогодишния спортен деятел Неделчо Колев. Истински вярвам, че от равна Добруджа ще тръгнат много спортни таланти, за да стигнат до върховете на Олимп. Вече постъпиха и първите предложения за оказване на помощ. Хората са съпричастни, те споделят на своите страници инициативата и колкото повече се обединим, толкова по-добре ще е за младите спортисти. Обидно е талантливи деца като шахматистът Момчил Петков, който бе посочен за най-добър млад талант на Добрич за тази година, да се молят за пари, за да отидат на едно  или друго състезание.

Банкова сметка за подпомагане на инициативата „От равна Добруджа до върховете на Олимп“.

Титуляр на сметка: Сдружение „Приятели на Добруджа“

Банка: Societe Generale Експресбанк

IBAN: BG93TTBB94001528099852

BIG код: TTBBBG22

Всичко в сдружението ще е изцяло публично, а движението на средствата ще се публикува в страницата на „Приятели на Добруджа” и информационна агенция „Център спорт”, която също е проект, който реализирах преди 9 години. В ход е вече подготовката за организиране на среща с представители на университети от САЩ, които ще запознаят спортните клубове в региона как техните състезатели могат да кандидатстват и да получат спортни стипендии.  

-      Кой Ви помага за реализиране на всички идеи, с които популяризирате и помагате за развитието на спорта и присъствието на Добруджа в национално и международно ниво?

-      Всички идеи са реализирани благодарение на колеги и хора, близки до спорта. В буквален смисъл никой не стои до мен, но пред мен са личности като Димитър Бербатов, Веселин Топалов и много авторитетни хора от различни браншове, които със своите действия са пример и мотиватор. Винаги съм разчитал на своя вече близо 20-годишен опит в сферата на медиите, спорта и туризма, в който създадох изключително много контакти на всички нива. Заедно ние можем да покажем, че стойностните неща могат да се реализират.

-      Какво предстои в Албена? 

-      Целта ни е да продължим да бъдем един добър екип. Заедно с колегите от спортния отдел и своята всеотдайна работа, ние не правим компромиси от качеството на обслужване. Отношението към всички наши партньори, което е на високо професионално ниво, предвид не само конкуренцията, но и желанието Албена да бъде и да има своето специално място на картата на световния и спортен туризъм. През последните четири години ние не направим компромиси в нашата работа, а с постоянство и надграждане успяхме да увеличим нощувките в спортния туризъм с 25% спрямо предишната година и с 52% спрямо 2014 година, когато ми бе гласувано доверие да ръководя отдела. Последната година изградихме нов тенис център, а това в мен отключи още една страст – да творя и да оставям нещо след себе си. Благодаря на ръководството на Албена, което ме подкрепи и затвърди ваканционното селище на картата на световния тенис. Пред Албена има още множество възможности и потенциал, затова стореното до момента е само стъпка напред в развитието на новото и модерно лице на курорта. През 2019 година ние ще отбележим 50 години от основаването на Албена. От две години активно работя за този юбилей и календара от събития, в който вече за следващата година има три европейски първенства – по футбол за девойки до 19 г., петанг и хокей. Ще бъде една успешна 2019 г., в която Албена гордо ще носи приза на Европейски курорта на спорта, който се очаква да получи през декември тази година в Брюксел. Със своята база и възможности Албена е нещо повече – истински олимпийски център, който съществува и развива спортен живот. Амбицията ми е да видя всички наши гости да спортуват – на плажа с всичките му разновидности в спорта, на кортовете, на футболните игрища, басейни и др. Не сме далеч и от времето, когато ще бъдат реализирани нови проекти за басейн с олимпийски размери и нова спортна зала, която да приема големи първенства, да бъде арена на прекрасни концерти и домакин на авторитетни конгреси.

-      Какво си пожелавате през 2018 г?

-      Здраве! В професионален план – да горя в работата си със същата страст.

НДТ 
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди