изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:50 EEST
БЪЛГАРИТЕ В ОДЕСА ОТБЕЛЯЗАХА 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БОТЕВ    
По света

Одеса, Украйна: На 6 януари 2018 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» се проведе церемония на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев по повод 170-та годишнина от рождението му. Пред паметника на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България в Прохоровския сквер се събраха представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център «Аз Буки Веди», Одеския български драматичен театър, Българския младежки клуб «Актив и просто неравнодушни българи.



В словото на ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ се каза:

Тази година се навършват 170 години от рождението на Христо Ботев, който е тясно свързан с българите тук. За нас той е една от най-ярките личности както от българската история, така и литература. За неговото дело ние отделяме специално внимание по време на учебните часове в «Аз Буки Веди». Националните герои трябва да се почитат, техните имена трябва да се пазят в народната памет на българите и всеки опит да бъде променена историята трябва да се пресича — както от държавата, така и от обществото “.

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" бе открит паметник на Христо Ботев, пред който бяха поднесени венци и цветя.



В поздравителния адрес на Юрий Граматик, президент на

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ бе казано:

 

 

Уважаеми сънародници,

 

Днес навършват 170 години от рождението на Христо Ботев – символ на родолюбие и на непрекъсната борба за свободата на България. Животът му е бил кратък, но изпълнен с драматични събития, минавайки през които, той успява чрез словото да обедини хиляди хора около себе си и заедно с тях да води битки срещу турските поробители.

Христо Ботев е тясно свързан с Одеса и българите в Бесарабия. В Одеса той учи и започва да реализира творческия си потенциал като пише първото си стихотворение „Майце се“. В село Задунаевка и град Измаил (Одеска област) той работи като учител, спомените за което все още са живи сред местните българи.

Христо Ботев е една от най-ярките личности от българската история през Възрожденския период. Неговото творчество оставя дълбок отпечатък в българската литература, а гениалните му произведения са актуални и днес.

За да запазим нашата идентичност, ние не трябва да забравяме за приноса на Ботев, а всякакви дискусии относно изучаването на неговите творби в училищата са нисък опит за промяна на историческите факти. Нека не допуснем това да се случва, нека помним делата на нашите герои и възпитаваме нашите деца с любов към родното. Пожелавам Ви просперитет, нека делата ни носят успех, а българското живее в сърцата ни, където и да сме по света!

 

Пресцентър

на Всеукраинската обществена организация                             

"Конгрес на българите в Украйна"

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди