изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:45 EEST
Показно разстреляха собственика на "Лактима" Петър Христов    
Новини Както ndtnews.hopto.org днес информира, сутринта столицата отново бе потресена от стрелба срещу известен бизнесмен.  Близо до мол „България“, на ул. „Ралевица“ бе прострелян, а по-късно почина бизнесменът Петър Христов. По първоначална информация по него е било стреляно от съседен строеж в близост до офиса му. Най-вероятно убийството е поръчково. По Христов са изстреляни 8 куршума, като са го уцелили 4. Един от тях в главата, другите в областта на гръдния кош. Покушение срещу бизнесмена Петър Христов обаче става в началото на Европредседателството на България и на следващия ден след окончателната развръзка с шесторното убийство в Нови Искър.

Но ако там драмата бе битова, то сега покушението е срещу известна личност, свързана с политици по високите етажи на властта, изстрелите ехтят в непосредствена близост до правителственото трасе и този показен разстрел вече напълно резонно може да се счита за брутална провокация срещу държавата.
MВР проверява дали днешното убийство на Петър Христов е свързано с бизнеса му. Това съобщиха на брифинг шефът на Софийската дирекция на вътрешните работи Ивайло Иванов и директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски.
По думите на Терзийски убитият бизнесмен е имал разностранни бизнес интереси - в строителството, хранително-вкусовата промишленост и други като всички били с добра репутация сред обществеността.
Разследващите подчертаха обаче, че проверка е показала, че Христов не е имал бизнес интереси към високо рискови акцизни стоки. Коментарът им дойде след въпрос дали намират връзка между това убийство и прострелването на данъчен служител в центъра на София в средата на декември миналата година.
Проверяват се и други версии, включително и личния живот на жертвата.
Минути преди да бъде разстрелян показно, бизнесменът Петър Христов разговарял по телефона с майка си Момка Манолова. Двамата се чули около 9 часа, както обичайно всеки ден. „Мамо, обичам те!“, били последните думи на бизнесмена. Той бил изключително спокоен. Това разказа председателката на Сдружението на кметовете и кметски наместници в община Велико Търново Благовеста Факирова, която е изключително близка на почерненото семейство и днес е неотлъчно до майката на Христов.
Полицията не изключва като мотив и това, че Христов е съдействал на полицията за разкриване на тежко криминално престъпление, каза Терзийски. Той не навлезе в подробности, но според публикации в медиите Христов е оказал на разследващите помощ за разкриването на групата за отвличания "Наглите". Според други публикации става дума за делото срещу престъпното сдружение за мокри поръчки "Килърите".
Името на Петър Христов нашумя и покрай делото срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. В обвинителния акт прокуратурата посочваше, че Тодоров е издавал придобита по служебен път класифицирана информация на Христов. Служителят на ГДБОП получи условна присъда заради действията си, но впоследствие осъди държавата в Страсбург за незаконни обвинения. Тодоров беше замесен и в едно от съдебните дела срещу Цветанов след падането на ГЕРБ от власт през 2013 г. Бившият вицепремиер беше съден заради шестте "Не" върху искането за прилагане на специални разузнавателни средства срещу Орлин Тодоров, но беше оправдан.
Христов не е имал охрана и няма данни да е получавал заплахи, информира още Терзийски. Ползвал е фирмен автомобил с шофьор, който го е придружавал.
Петър Христов е роден в Силистра, учил в средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и Висшето военно училище във Велико Търново, съобщава визитката му в спиксание "Мениджър". Магистър е по финанси в Свищовската стопанска академия. Член е на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет и на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Петър Христов е в Съвета на директорите на холдинга "Пропъртис Мениджмънт Груп", който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултантски компании. Холдингът е собственик на "Лактима" ЕАД, известна с производството на айрян "Балкан". Изпълнителен директор на компанията е дъщерята на Христов - Михаела.
Той е смятан за близък до бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Цветанов е депутат именно от листата на ГЕРБ във Велико Търново.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди