изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:31 EEST
ПОДЛОГИ СРЕЩУ… ТОТАЛИТАРИЗМА    
КоментариКрехка е линията на раздела между абсолютизма и тоталитаризма. Съществената разлика, може би, е в това, че при абсолютизма властта е владетелят на държавата. А при тоталитаризма владетелят практически е лидер на управляващата партия. Но и при абсолютизма, и при тоталитаризма почти в еднаква степен фундаменталните решения се вземат от един човек. Било талантлив и държавник, било непрокопсаник, дори налудничав. Така или иначе, управляващият е упражнявал тотална еднолична власт. Било под символа на скиптъра, било под логото на политическа партия, дори под химна на демокрацията.


Такъв е животът!

Реших да пиша тези редове, защото от няколко дни политически подлоги се опитват за заменят болките на деня с размахване на картата на социализма, обагряйки я с идеологията на комунизма. Същите подлоги, които се трепят от умиление пред сделки с Китай, Виетнам, Куба, дори Лаос и Северна Корея с общо население около 1 633 000 000 жители. Същите подлоги изпадат в транс, ако се вградят някъде в системите за хранилка с източни държави, управлявани с десетилетия от едни и същи фамилии, както и с абсолютните режими на някои арабски и африкански държави.

Точно тук съм длъжен да кажа, че хората все по-малко се интересуват от политическата система на деня. Те искат да живеят по-добре, по-богато, по-справедливо, в държава с добро здравеопазване, добра образователна система, с по-малко корупция, с действаща правосъдна и правораздавателна система в интерес на мнозинството граждани, с държава, даваща възможност на талантливите, на работливите, на инициативните да се развиват и издигат в обществото, хората искат държавност и силен държавник начело на държавата.

Такъв е животът!

Същите смешници аплодираха откриването на българското председателство на Съвета на Европа в Националния дворец на културата, построен по време на тоталитарния режим на Тодор Живков, по идеята на дъщеря му Людмила Живкова. Същите тези подлоги в мнозинството си работят в държавни и все още неприватизирани сгради в центъра на София, строени по време на още по-тоталитарния режим на Вълко Червенков, който между другото дава началото на електрификацията, водоснабдяването и изграждането на полезащитните пояси в Добруджа.

Стига с Тодор Живков, ще се провикне някоя подлога. Обикновено крясъците на подлогите отиват в мръсните канали, после в пречиствателните станции…

Такъв е животът!

С тоталната си власт Аспарух създава Дунавска България, където живеем и днес. С тоталната си власт утвърждават новата ни държава Тервел, Телериг, Кардам, Крум, Пресиян… Да добавям ли величието на Борис, Симеон, Петър, Самуил, на Иван-Асен II, на Калоян…

Някой да си спомня за владетелите, които не са оставили значима следа в историята на България?...

Жалко, че при социализма не ни учеха за огромната и влиятелна българска държава, наречена Волжска България, за която днес се информираме от източници в Русия, Иран, Сирия… Или за тоталната власт на Фердинанд, когато провъзгласява независимостта на България и Съединението? Не е ли управлявал тоталитарно Борис III, когато България става едно от чудесата на Европа с бързите си икономически темпове?

Такъв е животът!

Нека не отричаме и направеното от социализма. Когато се извърши превратът срещу Тодор Живков, милиони българи се надяваха, че идва времето, когато на основите на добрите постижения и практики на тоталитарната власт на Живков и обкръжението му ще бъде надграден един по-справедлив, по-достоен живот, ще бъде оформена една нова българска нация – инициативна, работлива, любознателна, идейна, държавнически отговорна и управлявана от достойни и умни държавници.

Такъв е животът!

Някога се питам защо Бойко Борисов управлява вече десетина години, защо през тези години печели изборите, защо три пъти го избират начело на държавата. Има и отговори, че се купуват гласове, че има подкрепата на САЩ и Германия, на управляващата Европейския съюз Единна народна партия. Сигурно има и нещо вярно в това. Но има и още един отговор. Мнозина от най-различни други партии казват по време на избори: Ами кого друг да подкрепя? После надълго и нашироко обясняват, че в него има нещо мъжко, нещо силно…

Българите обичат силната ръка.

Такъв е животът!

Ако се замислите, ще видите, че и Борисов често самовластно разрешава проблеми, които са непосилни за съпартийците му, за коалиционните му партньори, дори за опозицията, когато тя е на върха на държавата. Мнозинството българи просто не уважават меките китки във властта. Още по-малко подлогите.

Такъв е животът!

Силни мъже са изградили всички исторически забележителности по света, на които българи и чужденци се дивят днес. Било в Рим, било във Виена, било в Русия, било в Турция, Било в Гърция, било в арабските държави, така е и в Китай, Камбоджа, в съседна Румъния, в Унгария, да говоря ли за Париж, за Мадрид, за Лондон?...

Всички народи по света обичат силни лидери с държавническо мислене и действие. Тридесет години преход не е някаква гордост за България и политиците й, защото три милиона българи вече избягаха от тази държава и ни застрашава изчезване от картата на света. За тридесет години много държави по света се промениха тотално към по-добро. Не в свободата да приказват хората им. А в свободата да градят и да се развиват.

Такъв е животът!

Рано е подлоги да учат децата и внуците ни колко зле е било по време на социализма. Рано е, защото тези деца имат родители, баби и дядовци, които могат да им разкажат достоверно и за лошото, и за доброто, и за очакванията и надеждите си, когато излизаха на митинги и шествия по булеварди и площади. И останаха излъгани, безработни, с пенсии, които не достигат дори за едно достойно погребение.

По-мъжко, по-държавнически би било да се осигури на българите в държавата България сигурност, справедливост, работа, достоен живот и… И цел на цял един народ, който три десетилетия се лута в хаоса на някакви си обещания, на грабежи, на престъпност, на корупция, на проституция по всички етажи на властта…

Колко достойни млади българи днес биха заложили главите си в името и идеите на лидер по цялата политическа дъга?

Не мога да дам стойностен отговор. Пречат ми подлогите. И на още много българи - и млади, и стари, пречат тези, дори не бих ги нарекъл политически, подлоги, които бомбардират с фекалии оцелелите в изтощената ни Родина българи, дотолкова изтощени, че вече не искат да чуят и да повярват на който и да е политик, не искат дори да гласуват по време на избори, нито вярват, че ще дойдат по-добри времена, нито имат сили и възможности дори да избягат някъде си, където ще им бъде по-добре.

Не взехме най-доброто нито от САЩ, нито от Германия, Австрия, Франция или Швейцария, нито от скандинавците… Не ние, не взеха най-доброто от тези държави управлявалите ни 30 години. А вече се и самовъзпроизвеждат.

Не промивайте мозъците на децата!

С такъв народ държава не се гради!

Дано греша! Искам да греша!

Такъв е животът!


Димитър ДУКОВ

  1.  ПАУНИ В ПОЛИТИКАТА. КЪДЕ СМЕ НИЕ?
  2. ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ ПРЕЗ 2018-А ГОДИНА!
  3. ТЪПАНИТЕ НА ВЛАСТТА ГЪРМЯТ: ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ ВЕЧЕ Е 321 ЛЕВА
  4. НОВ ГЕНОЦИД!?...
  5. ЩЕ НИ ЗАБРАНЯТ ЛИ И ДА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ?...
  6. 1 НОЕМВРИ - ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ: БУДИТЕЛИТЕ – В БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ, „ЗАСПАЛИТЕ“ ТРУПАТ ДЕБЕЛИ ПАЧКИ…
  7. ИДВА ВРЕМЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ В ДОБРУДЖА
  8. ЧИКИЙКИТЕ ИЗГОНИХА КАМАТА, НЯМАЛ ДНК НА ЧАЯ, КОСТЮМИТЕ И ЛАЧЕНИТЕ ОБУВКИ
  9. БИОЛОГИЧНИЯТ ЧАСОВНИК НА ИСПАНИЯ И ЕВРОСЪЮЗА ЦЪКА ВСЕ ПО-ТРЕВОЖНО
  10. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЯЙЦАТА НА СВАКО ГАНЮ И MADE IN BULGARIA?...
  11. 24 ГОДИНИ С ПО-ДОБРИЯ ВЕСТНИК “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА“
  12. НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА… АЛА БАЛА
  13. СТО ДНИ ОТ СВАТБАТА „БОРИСОВ 3“
  14. ПРЕМИЕРЪТ НАПРАВИ ВЕЛИКО ОТКРИТИЕ: ОТ РАЗБОЙНИЧЕСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ БЪЛГАРИЯ ГУБЕЛА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ
  15. ДОБРУДЖАНЦИ ВЪСТАНАХА СРЕЩУ ДИКТАТА НА БРЮКСЕЛ
  16. ХАРАКИРИ С… ХАРАКТЕРИСТИКА
  17. БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА ОТ РАЗРЕШЕНИЕ ДО РАЗРЕШЕНИЕ
  18. ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЩЕ ИМА ОКОЛО 4-6 ИЛИ 18-20 СЕПТЕМВРИ. ВЕРОЯТНО
  19. СБОГУВАХМЕ СЕ С ГЕОРГИ КОЛЕВ – ПЪРВИЯ КОРЕСПОНДЕНТ НА БНТ ЗА ДОБРУДЖА
  20. БАРТЕР? БАРТЕР! БАРТЕР…

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди