изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:37 EEST
ЕДНА ГОДИНА ОТ ЖИВОТА НА ДОМ-ПАМЕТНИК „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ В ДОБРИЧ    
Новини

2017 година предложи много предизвикателства на екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков“. Като част от Регионален исторически музей – Добрич и нашият литературен музей има задача да събира, съхранява и популяризира културното ни наследство. Затова дейността по обогатяването, поддържането, дигитализирането и инвентаризирането на фондовете, която е основополагаща и трудоемка, бе една от водещите и през изминалата година. През 2017 г. имахме удоволствието да посрещнем хиляди посетители от цяла България.



Интересът към Дом-паметника е провокиран както от това, че е сред Стоте национални туристически обекта, така и от това, че е най-големият музей за писателя, който предлага богата експозиция и разполага с внушителен фонд. Дейността ни бе разнопосочна – събирателска, експозиционна, популяризаторска, научноизследователска.


В Европейската година на културното наследство – 2018 г., сме удовлетворени, че работим по проекта „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща музей “Адриана Будевска” – Добрич”, одобрен и финансиран от Министерството на културата. Обектът, който е недвижима културна ценност с национално значение, се нуждае от спешен ремонт, тъй като такъв не е правен цели 40 години и затова къщата е в лошо състояние. Благодарни сме на арх. Ана Енчева и нейния екип, изготвили проекта за реставрация, както и на Община град Добрич за финансирането на проектната документация. През 2018 г. са предвидени същинските ремонтни дейности. Вярваме, че и тази година Община град Добрич ще продължи да подкрепя Регионален исторически музей – Добрич за финализирането на проекта, тъй като амбицията ни е да отбележим подобаващо 140-годишнината от рождението на голямата драматична артистка Адриана Будевска


Освен на постоянните ни експозиции “Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература” и “Дора Габе – дъщеря на равнината”, миналата година нашата музейна публика имаше възможност да се наслади и на разнообразни временни изложби. Цели пет месеца гостите на Дом-паметника можеха да се докоснат до реликви от фонда на Националния литературен музей в София, който ни гостува с уникалната си представителна юбилейна изложба “Литература и памет”, посветена на 40 години от неговото създаване. Посетителите се любуваха на знакови експонати – сребърната лира от музея на Иван Вазов, пишещата машина на Пенчо Славейков, мастилницата на Алеко Константинов, възстановка на част от кабинета на Пейо Яворов,  непоказвани експонати от музеите на Елин Пелин, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Емилиян Станев, Стилиян Чилингиров и др. Един от акцентите на изложбата бе масата, част от интериора на Славейковия дом, на която през април 1879 г. е подписана Търновската конституция.



Екипът на Дом-паметника разработи и спечели проект за мобилна изложба  „Йордан Йовков – живот в словото“, финансирана от Министерството на културата. Тя бе открита на 12 октомври 2017 г. във фоайето на музея и може да се види и в момента. 20-те фотодокументали табла поставят акцент върху знаците и местата на паметта, върху жестовете и символите на признателността, върху постепенното изграждане на нетленния образ на класика. Човекът Йовков внезапно си тръгва от света преди 80 години, но словото му гради хановете и чифлиците на споделянето и разделянето, легендите за времето на границата на безкрайността. Изложените оригинали от фонда на музея със своето специфично въздействие допълват представата за скръбта на интелектуална България по загубата на Сеяча, Жетваря, Майстора на пеещото слово, което ще видим да живее също на театралната сцена, на киноекрана, въплътено в музикални творби и да пътува като бяла лястовица по света.


Голям беше интересът и към наши изложби, които гостуваха в страната. На 16 октомври 2017 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека бе открита пътуващата експозиция „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви“, създадена съвместно с Държавна агенция „Архиви“ – София. Събитието бе съчетано с представяне на документалния сборник „Йовковите архиви разказват“, дело на екип от специалисти на Дом-паметник „Й. Йовков“ в Добрич и Централен държавен архив в София. За книгата своите впечатления и оценки сподели проф. Светлозар Игов. Сборникът и изложбата са резултат от общ проект на Държавна агенция „Архиви“ и Регионален исторически музей – Добрич (Дом-паметник „Йордан Йовков“), реализиран в периода 2015 – 2017 г. и посветен на 135 години от рождението (2015 г.)  и 80 години от смъртта (2017 г.) на писателя. Сборникът е финансиран от Община град Добрич, а изложбата – от ваканционно селище Албена. На тази паметна за нас вечер присъстваха известни български учени: проф. Иван Сарандев, проф. Милена Кирова, доц. Калин Михайлов, доц. Михаил Груев, доц. Мая Горчева, д-р Евелина Белчева, Румяна Пенчева; внукът на Йовков – Боян Попов, театралният режисьор Никола Петков, драматургът Емилия Цанкова, актьорите Красимира Казанджиева, Мария Славчева, Стефан Германов, Антон Тонев-Тони и много други. След софийската премиера сборникът, разбира се, бе представен и пред добричката публика – на 24 октомври 2017 г. Гост на събитието бе председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев. Всички присъстващи имаха възможност да получат безплатен екземпляр от изданието.


Дом-паметникът гостува с още една своя мобилна изложба – „Пътуване из света на Йордан Йовков“. Този път на градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, като експозицията бе открита в навечерието на Деня на народните будители. Това е една от най-успешните ни мобилни изложби, обиколила досега над 30 селища в цяла България.

Експозиционната ни дейност включваше също изложбата с морски пейзажи на художника Петър Дачев, открита в музея в градския парк „Св. Георги“ на 2 март 2017 г. Националният ни празник бе повод с гордост да си припомним основанията да обичаме своята родина. Още Вазов ни учи, че отечеството ни е земен рай, че красотите и богатствата му ни карат да благоговеем пред него. Очарованието на Северното  Черноморие е част от магията на българското. Изложбата представи около 60 експоната от фонд „Петър Дачев“  на Дом-паметника, където се съхранява най-богатата колекция от картини на художника – около 4 000. Бяхме домакини и на изложбата „Поздрав от Добрич“, представяща стари картички от града, дело на нашите колеги от отдел „Нова и най-нова история“. Във фоайето на Дом-паметника експонирахме и изложбата на Държавен архив – Враца и Държавен архив – Видин, озаглавена „Славната Бдинска дивизия. Свещени и паметни места по бойния път на бдинци през Първата световна война 1915 – 1918 г.“.

За първи път Дом-паметникът имаше възможност да бъде домакин на професионален театрален спектакъл. Голямо предизвикателство бе гостуването на трупата „Артисти със сребро в косите“, която представи свои интерпретации по разкази на Йордан Йовков и Елин Пелин. На сцената ни оживяха образите на Моканина, Гунчо, Серафим и други емблематични герои. Зрителите имаха рядката възможност да се срещнат наживо с легенди на българския театър като: Емилия Радева, Гинка Станчева, Корнелия Петкова, Красимира Казанджиева, Мария Славчева, Иван Несторов, Любомир Бъчваров, Антон Тонев-Тони, Димитър Стефанов и Стефан Германов. Наш гост бе и големият български режисьор Никола Петков, както и актрисата, драматург и режисьор Емилия Цанкова. Спектакълът бе част от интерактивния студентски семинар „Културното наследство от Първата световна война. Послания и възможности“, организиран от Регионален исторически музей – Добрич по проекта NETWORKING IN PRESERVING THE FIRST WORLD WAR MULTICULTURAL HERITAGE IN THE DANUBE COUNTRIES.

Години наред във фоайето на музея демонстрират своите разностранни таланти поколения ученици. През 2017 г., в Нощта на музеите (20 май), се насладихме на играта на младите актьори от театрална студия „Зорница“ при добричкото читалище „Йордан Йовков“ – 1870“ с ръководител Ема Георгиева, които изпълниха откъс от пиесата на Валери Петров „Когато розите танцуват“. Същия ден нашите приятели от детския хор „Маестро Захари Медникаров“ с диригент Андриана Димитрова ни впечатлиха със своята музикалност и артистизъм. Месец по-късно музеят бе домакин на продукцията на детската вокална група към добричката музикална школа „Доминанта“.

 

            Десет дни по-рано Дом-паметникът бе домакин на организираната от Община град Добрич „Нощ на литературата“. В един уютен кът от фоайето на музея, седнали в кръг, нашите гости се срещнаха с разказа „Дъга за приятел“ на младия руски писател Михаил Самарский. Те имаха удоволствието и лично да общуват с известния добрички адвокат Пенчо Иванов, който майсторски представи откъси от свои творби. В навечерието на това интересно събитие под стария бор пред Дом-паметника монтирахме първата Къщичка за книги в Добрич, която дарители, пожелали анонимност, изработиха по наша идея. Тя се вписа напълно адекватно в градското пространство и започна да привлича читатели от всички възрасти.

            Основната цел на един литературен музей, разбира се, е да провокира интерес към словото, към българската и световната литература. Затова и през 2017 г. представихме редица научни, поетически и белетристични книги. Гостуваха ни автори от цяла България. Създадохме много нови приятелства. През годината представихме: стихосбирката на Красимир Бачков „Не за всеки“, съвместно със Сдружението на писателите в Добрич; романа „Земя и корени“ на Севда Костова, съвместно със софийското издателство „Синева“; книгата на нашия колега доц. д-р Цветолин Недков „Стопанският живот на градовете в Южна Добруджа (1940 – 1944 г.)“, за която говори директорът на Института за исторически изследвания към БАН доц. д-р Даниел Вачков; по идея на добричкото читалище „Български искрици“, книгата „Моши моши, Япония“ на Юлияна Антонова-Мурата, която е на второ място по продажби за 2017 г. в книжарници „Сиела“; книгата „Разкази“ от Йордан Йовков на варненското издателство „Славена“, презентирана от пазарджишкия литературен критик Никола Иванов; книгата „Страж на родината“ на ловешкия автор Вихрен Венков, съвместно с добричкото издателство „Илия Вълчев“; съвместно с Община град Добрич, книгата „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов“ от проф. Антония Велкова-Гайдаржиева – едно от литературните събития у нас за отминалата година; книгата на Йовка Атанасова „Не проваляй живота си“, за която говориха Димитрина Костова – преподавател по български език и литература в ОУ „Хр. Ботев“, и Драгомил Георгиев – преподавател по български език и литература в ЕГ „Гео Милев“; книгата на д-р Калин Стоев „Да бъдеш римлянин в Мизия. Антропонимия и просопография на романизираното население в Горна и Долна Мизия (І – ІІІ век)“, съвместно със софийското издателство „Тендрил“; книгата на д-р Костадин Костадинов „Русините в Централна Европа – история и съвременност“, съвместно с добричкото издателство „Илия Вълчев“; книгата на бившия ни служебен премиер д-р Ренета Инджова Корени и цвят“,  съвместно със Сдружение Арменска общност – гр. Добрич. Вярваме, че музейните приятели и гости се обогатиха от срещите с толкова различни теми и автори. Наша постоянна задача е Дом-паметникът действително да се утвърди като пространство за диалог по проблеми на литературата, културата, изкуството и науката.

            Неслучайно сътрудничеството ни със Сдружението на писателите в Добрич и със Съюза на учените в България – клон Добрич, е с дългогодишна история. Затова именно в Дом-паметника нашите приятели от Сдружението отпразнуваха със слово и музика 20 години от създаването на своето издание „Антимовски хан“, а хуманитарната секция на Съюза проведе в музея своето отчетно-изборно събрание.

            Основната годишнина, която ръководеше дейността ни през 2017 г., бе 80-годишнината от смъртта на Йовков. Затова на 15 октомври се поклонихме пред гроба на писателя в София, както и пред неговия бюст-паметник в Борисовата градина. Своята почит към белетриста изразихме и на 21 ноември – неговия рожден ден, пред грандиозната му скулптурна фигура в Добрич, дело на Йордан Гаврилов. С много любов шестокласници от клуб „Родолюбие“ към добричкото СУ „Св. Климент Охридски“, с ръководител Радостина Калчева, представиха своите есета за Йовков, като озариха празника с детската си непринуденост и чистота.


            Дом-паметникът традиционно е домакин на различни форуми. През 2017 г. приехме няколко конкурса, семинара, аудиториума, конференции: националния ученически конкурс „България и Първата световна война. Места на памет“ по проекта на Регионален исторически музей – Добрич NETWORLD; интерактивния студентски семинар „Културното наследство от Първата световна война. Послания и възможности“ по проекта на Регионален исторически музей – Добрич NETWORKING IN PRESERVING THE FIRST WORLD WAR MULTICULTURAL HERITAGE IN THE DANUBE COUNTRIES; международната учителска конференция по проекта ERASMUS+, организирана от СУ „Димитър Талев“ – гр. Добрич; конференцията на Центъра за психично здраве „Д-р П. Станчев“ в Добрич на тема: „Ефективни практики за социална рехабилитация, прилагани при възрастните хора с увреждания“; аудиториума Забравените благодетели, организиран от Превантивно-информационен център по наркотични вещества – Община град Добрич и СУ „Любен Каравелов“ в навечерието на Деня на народните будители.

            Всяка година сред основните ни приоритети е научноизследователската и издателската дейност. И през 2017 г. изследвахме различни аспекти от живота и творчеството на Йовков и на други добруджански творци. Участвахме със свои научни разработки в проведената във Велико Търново в края на месец април национална научна конференция „Емилиян Станев – традиция и модерност. Издадохме сборник с доклади от нашата национална научна конференция „Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература“ като книжка № 31 от сборник „Добруджа“. Подготвихме за издаване любопитния справочник „Българската памет за Йордан Йовков“, финансиран от Община град Добрич.

            Наша мисия и през 2018 г. е да насърчаваме все по-дълбокото разбиране на литературата и насладата от четенето; да създаваме диалог между минало и настояще; да осигуряваме уютна и достъпна среда на публиката; чрез своя музеен разказ да предлагаме изживяване, недостъпно другаде; да бъдем едновременно традиционни и авангардни; да сме надеждни партньори; да провокираме и вдъхновяваме. Това са трудни задачи, затова трябва да се стараем да работим постоянно с професионализъм и въображение. В годината, когато Регионален исторически музей – Добрич навършва 65 години от създаването си, отново разчитаме на подкрепата на всички свои партньори – и най-вече на Община град Добрич и Министерството на културата. И тази година гостоприемно сме отворили своите врати за всички с надежда предлаганият от нас музеен продукт да бъде полезен и интересен.


Кремена Митева
главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди