изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:49 EEST
КМЕТОВЕТЕ НА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ: ИНТЕРВЮТА ПО СРЕДАТА НА МАНДАТА    
Интервюта

РАБОТИМ УСИЛЕНО ЗА ТОВА - ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ДА БЪДЕ ЕДНО ПО-ХУБАВО МЯСТО ЗА ЖИВОТ

Пред читателите на новата ни рубрика - Валентин ДИМИТРОВ - кмет на Община Генерал Тошево





- Успяхте ли в преполовения мандат да преполовите поставените четиригодишни задачи и поетите към хората ангажименти?

- За много години на Вас и Вашите читатели, първо. В едно миналогодишно интервю посочих, че преди да съм преполовил мандата повече от 60 % от поетите пред гражданите на общината ангажименти са изпълнени. А сега, когато остават по-малко от две години до следващите избори, мисля, че наистина постигнахме много в различни сфери и хората го виждат. Имам предвид инвестициите в инфраструктура, енергийното обновяване на 6 обществени и 6 жилищни сгради, газифицирането, работата по проекти, богатия културен календар, работата в образователната и спортната сфери.

- Кои са основните проблеми, с които Ви се налага да се справяте – било ежедневно, било като дългосрочна визия за развитие на поверената Ви община?

- Проблемите, пред които ежедневно се изправяме, не се различават много от останалите общини в областта. Те касаят основно ВиК услугите и честите аварии, базовата инфраструктура, която от години не е ремонтирана, както и желанието на местните хора да има алтернатива за младите хора, които искат да се развиват в родното място. Полагаме усилия във всички насоки, но тук опираме до помощта на държавата и нейната роля в процеса на управление в отдалечените от столицата региони.

- Кое е онова,  което отсега се знае, че няма да успеете да довършите до следващите избори?

 - Неведнъж съм казвал, че т.нар. ВиК цикъл, за който през предходния програмен период 2007 – 2013 Община Генерал Тошево имаше спечелен проект и подписан  договор, няма да се осъществи поради липса на финансиране. Сега се работи по изготвяне на прединвестиционни проучвания, но на този етап също няма осигурено финансиране. Силно се надявам казусът да има положително развитие след 2019 година и да се реализира евентуално по Оперативна програма „Околна среда“ или със средства от националния бюджет.

 

- А кое е онова, с което ще се гордеете и което потомците ще считат за Ваш принос към  развитието на общината?

- Много силни думи споменавате – „принос“, „потомци“, „гордост“. Знам, че човек гради авторитет най-добре с работа. Затова аз и моят екип продължаваме да работим усилено за това Генерал Тошево да бъде едно по-хубаво място за живот. Не бих използвал думата „гордост“, но в професионален план не мога да не спомена като успех пълната рехабилитация на републиканския път Преселенци – Сърнено, както и успешния референдум против добива на газ на територията на общината.


- Има ли един общински кмет свободата да инициира собствена „местна доктрина“ за развитие, разбира се – след съгласуване с общността? Или по-кратичко – как стои въпросът с децентрализацията?

- Всеки един градоначалник има стил на работа и в този стил са застъпени определени разбирания, приоритети и схващания, на които се уповава  управлението. Считам, че на втората година сме намерили баланса между интересите на гражданите и възможностите на общината и това ни помага много в реализирането на определени политики. Колкото до децентрализацията, била тя финансова или административна, мисля, че не бива да се разглежда еднозначно. Задължително трябва да отбележим, че този процес - освен делегиране на дейности от държавата на общините, носи със себе си големи отговорности. Те изискват както кадрови, така и финансов  ресурс от централна власт, който към днешна дата не е достатъчен.

- Помагат ли при възникващи проблеми депутатите от Добричка област?

- Мога да кажа, че с всички народни представители от областта водим диалог, когато е необходимата тяхната помощ. Важно е да можем да разчитаме на тях, особено, когато искаме да поставим въпрос пред ресорен министър, какъвто случай имахме и с ВиК цикъла, за който ме питахте по-рано и с инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ“ ЕАД.

- Бихте ли се изненадали, ако Североизтокът поиска да развее друго знаме, като Северозапада?

- Не е сериозно да коментирам. Меко казано - звучи абсурдно.

- Как виждате управляваната от Вас в момента община след 20 или дори 30 години?

- Прекалено голям хоризонт от време очертавате. Знам обаче, как ще изглежда след 5 години общината – енергийно обновени административни и жилищни сгради, добре поддържана улична мрежа, рехабилитирана общинска инфраструктура, газифицирани домакинства, утвърден лидер сред земеделските общини, желан партньор от румънска страна за реализиране на трансгранични проекти.

НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди