изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:08 EET
"ПРОСТО РОБИ":И УКРАИНЦИТЕ ОТКРИХА "ТОПЛАТА ВОДА" В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ    
Европейски съюз Заминалите на гурбет в страните от ЕС украинци разказват за ужасните условия, в които им се налага да работят, пише украинското издание Страна.ua. Според изданието, стотици хиляди украинци вече заминали за Полша и Унгария, където за разлика от другите страни от ЕС не се изисква работна виза. Там опростената схема за наемане на работа позволява да се намери ниско квалифицирана работа и то за срок от 3 месеца.

Според свидетелстваща пред изданието украинка, на украинците получаваните заплати изглеждат „космически”. Съпоставени обаче с местните цени, на гастарбайтерите им плащат много малко, а условията на труд са ужасни. Например жена в цех за обработка и опаковане на кокоши крака работи в „хладилника” по 16-18 часа. „Ние за тях сме просто роби, евтина работна сила. Както ни се налага да работим без да изправим гръб, вероятно дори и робите на галерите не са се блъскали” – жалва се жената. Гурбетчиите се сблъскват с практиката на работодателите да налагат многобройни различни глоби, като отнемат последното отработено заплащане, ако работникът не издържи и напусне работа преди да са изтекли договорените 3 месеца. Много украинци попадат на уловки на мошеници с документи или самостоятелно наемайки се на непосилен труд, без да прочетат всички клаузи на договора. „В никакъв случай не си давайте паспорта, защото може да попаднете в робство. Ще ви заплатят копейки или ще бъдете принудени да работите денонощно само за храна” – препоръчва украинка, работила в Полша и Унгария.
https://www.blitz.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди