изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:24 EEST
27 ЯНУАРИ – ДЕНЯТ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО    
Новини С военноисторическа реконструкция и поднасяне на цветя Община Добрич ще отбележи 140 години от Освобождението на Добрич. На 27 януари от 10.00 ч. Община Добрич кани обществеността да участва в поклонението и полагането на цветя на Паметника на победата (паметник на ген.-лейтенант Цимерман).

Паметникът е издигнат през 1879 г. Той е един от общо 12-те монумента в България, построени по инициатива на руския император, който след приключването на последната руско-турска война разпорежда на военния министър на Русия на местата, където са станали най-кръвопролитните сражения, да се поставят еднакви паметници. Проектът им е дело на арх. Вокар, а издигането им – на руските инженерни войски. Монументите имат пирамидална форма, високи са около 11 метра и са изработени от камък, с мраморна украса /кръст, вензел и паметна плоча/ на лицевата страна. Издържани са в стила на типичните за тогавашна Русия мемориални военни паметници.

Надписът на паметника при Добрич съобщава, че е издигнат по време на управлението на император Александър ІІ в памет на воините, загинали за освобождението на града. Той съдържа също така имената на командващия Долнодунавския отряд ген.-лейтенант Аполон Ернестович Цимерман и на руските части, участвали в боевете за Добрич: Московски, Бутирски, Бородински, Рязански, Тарутински, Рижски, Белевски и Тулски пехотни полкове, Кинбурски и Белоруски хусарски (конни) полкове и 15-, 16-, 17- и 18-и казашки ескадрони.

Военноисторическата реконструкция ще започне от 11.30 ч. от началото на пешеходната зона (Стара къща). На живо ще бъдат реализирани най-съществените моменти от влизането на руските войски в някогашния Хаджиоглу Пазарджик. Възстановката ще бъде осъществена от НД „Традиция“ – РК „46-и пехотен Добрички полк“. В нея ще участват още РК – Панагюрище, Велики Преслав, Априлци-Троян, Варна, Силистра, Шумен, Клуб „Миноносеца „Дръзки“ – Варна.

Повторението на най-важните исторически събития очакваме да предизвика интереса на гражданите на Добрич чрез използването на културни, образователни и емоционални ефекти, както за публиката, така и за участниците.

Община Добрич призовава гражданите през целия ден да поставят цветя на паметниците, свързани с освобождението на Добрич през 1878 година - Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков,  Ф. М. Достоевски,  Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-ти пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк (до костницата на руските воини).

Организатор на събитията е Община град Добрич.

Има организиран транспорт, който тръгва за Паметника на победата от Общински младежки център „Захари Стоянов“ в 9.30 часа.



ДОБРИЧ Е ОСВОБОЖДАВАН ШЕСТ ПЪТИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди