изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 22:07 EET
ДАДОХА НА СЪД УПРАВИТЕЛЯ НА МИНАТА В ОБРОЧИЩЕ    
Ред и сигурностРайонната прокуратура в Добрич предаде на съд управителя и представляващ „Евроманган“ ЕАД  Дейвид Уелингс, съобщи Апелативна прокуратура - Варна. Прокуратурата е внесла в Добричкия районен съд постановление за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „Глоба“. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба.


Управителят и представляващ „Евроманган“ ЕАД е бил привлечен като обвиняем на 23 ноември 2017 г. от Районната прокуратура в Добрич за това, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството не е поискал от съда да бъде открито производство по несъстоятелност. Тогава с постановление на  прокуратурата му е била наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 2500 лева. Върху нея съдът е наложил обезпечение по искане на прокуратурата, за да послужи за покриване на част от разноските по делото, които до момента са около 5000 лева.
Районната прокуратура в Добрич е събрала достатъчно доказателства по делото, от които става ясно, че дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина Оброчище, е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г. Натрупаните публични задължения към НАП са около 1,5 млн. лева. За тези задължения НАП е образувала принудително изпълнение за събирането им.
Отделно от тях „Евроманган“ ЕАД има задължения и към частни кредитори  за доставки и транспорт около 100 000 лева. Само към „Енерго про“ ЕАД дружеството на Уелингс дължи около 300 000 лева. 
Управителят на изпадналото в несъстоятелност дружество „Евроманган“ е  поданик на Кралство Великобритания, със статут на постоянно пребиваващ в България.  Делото е внесено в съда по този ред, тъй като съгласно разпоредбите на член 78а, ал. 1 от НК се предвижда задължителното освобождаване на Дейвид Уелингс от наказателна отговорност с налагането на административно наказание „Глоба“ в размер от 1000 до 5000 лева  при едновременното наличие на три предпоставки – деецът да е привлечен за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 3 години, да не е осъждан и да не е бил освобождаван до момента от наказателна отговорност. 
„Евроманган" АД, което има сключен договор с държавата за 25-годишна концесия за подземен добив на манганова руда. Находището в мина Оброчище е четвъртото по големина в света. Фирмата "Евроманган" бе закупена през 2003 година от швейцарския холдинг "Олбер Холдинг".
Името на мина „Оброчище” нашумя в общественото пространство през април 2015 г., когато на място загина 39-годишен работник, при срутване на скална маса под земята. След трагичния инцидент Инспекцията по труда откри 14 нарушения на трудовото законодателство. За отстраняване на нередностите бяха дадени 12 задължителни за изпълнение предписания и бе съставен 1 акт. 10 от установените нарушения бяха свързани с безопасността на труда в мината. През последните две години миньорите направиха няколко стачки за неизплатени и забавени с месеци трудови възнаграждения. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди