изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:00 EET
ПРИЕХА „БЮДЖЕТ НА РАЗВИТИЕТО“    
Новини Бюджет‘2018 на Община град Добрич бе приет вчера – на първата за годината сесия на Общинския съвет на град Добрич. Бюджет на развитието нарече проекто-бюджета за 2018 г. на Добрич финансовият зам.-кмет на общината Елка Димова. Още миналата седмица пред местни медии тя коментира неговите характеристики и го определи като „вратна пържола”, в съпоставка с „постната пица“ на бившия министър Симеон Дянков. А ето и цифрите:

Тазгодишният бюджет на Добрич е с близо 9 млн. повече от миналогодишния. Финансовата му рамка е 57 млн. и 600 хил.  С по 4 млн. и 500 хил.лв. са увеличени  държавните стандарти за делегираните от държавата дейности, както и местните приходи и дейности. В местните дейности се очакват повече приходи с около 1 млн. лева от наеми на общински жилища. С 1 млн. и 800 хил.лв. повече се очакват и от Програмата за разпореждане с общинско имущество за 2018 г.
В разходната част са предвидени ремонти и рехабилитация на улична инфраструктура – улици и тротоари, алеи в гробищен парк. Предвидена е и цялостна реконструкция на паркинга на пазара.
На вчерашната сесия стана ясно, че общината е приключила 2017 г. с неразплатени задължения в сектор „Чистота” в размер на 600 хил.лв. към консорциума, оператор на регионалното депо за отпадъци. Затова пък община Добрич има да взема около 800 хил.лв. по това перо от община Балчик. 
За зимно поддържане и почистване през 2018 г. кметството е заделило 720 хил.лв.
Важно за хората е, че през 2018 г. ще бъдат запазени досегашните ставки на местните данъци и такси. Отчитайки по-висока събираемост от 2016 г. до 2017 г. с 620 хил.лв. повече постъпления от данъци без да бъдат променени данъчните ставки, от общинската администрация залагат запазване на този темп и през 2018 година.
В разходната част на бюджета акцентът е поставен върху ремонти и рехабилитация на уличната инфраструктура. Предвидена е и цялостна реконструкция на паркинга на пазара.

На сесията вчера имаше дълги дебати, които доведоха до някои промени в рамката на бюджета, очертана от вносителя.Първата от тях бе в частта за издръжка на фонд работна заплата на оркестри и ансамбли в Добрич. Става дума за Духовия и Камерния оркестър, както и Ансамбъл „Добруджа“. По предложение на Постоянната комисия по култура, бе предложено увеличение на възнагражденията на работещите в културните формации с 10%. Ръководството на Общината отхвърли тази идея с мотива, че това е рязка промяна, която ще натежи на бюджета, особено имайки предвид двукратното завишение на минималната работна заплата. Финансовият зам.-кмет Елка Димова, подкрепена от Постоянната комисия по бюджет, предложи плавно вдигане на заплатите на музикантите с 5% от януари т.г. и още 5% от месец април. Това обаче не се хареса на някои съветници. Камелия Койчева настоя увеличението да е 10% и то считано от януари. От ПК по култура също потвърдиха искането си. В залата се изказа и Росица Бояджиева – музикант в Духовия оркестър, преподавател, доктор. Тя подчерта, че тези състави изграждат облика на града и освен това работят много активно и са без аналог сред своите колеги в страната.
При гласуването 27 съветници подкрепиха увеличението с 10%, 4-ма се въздържаха. Кметът и зам.-кметът се обърнаха към съветниците с въпрос откъде да се вземат парите за този разход (около 40 000 лева месечно). Председателят на ПК бюджет и финанси Атанас Атанасов също призова за разум колегите си, които с решението си, поставят администрацията в затруднено положение. Последва прекъсване, за да се обсъдят възможните приходоизточници, след което все пак бе внесено предложение увеличението на заплатите в оркестри и ансамбли да настъпи на два етапа с по 5%, както се иска от администрацията. И това предложение бе подкрепено от съветниците като окончателно.
 
Другата направена промяна в бюджет‘2018 е в полза на спорта. Тя дойде от ПК по спорт и младежки дейности. Председателят Младен Матеев съобщи, че по предложение на съветник и настояване от школата по футбол, се иска увеличение на парите за бази „Спорт за всички“ с 250 000 лева. Матеев подчерта, че според него лично, парите, които отделя Общината за спорт, са достатъчни и затова той не е предложил друго, но поради настояването на своя колега, в Постоянната комисия са взели такова решение с единодушие. Зам.-кметът Елка Димова отново бе поставена на изпитание и предложи завишението да бъде със 100 000 лева, които да бъдат за сметка на резерва на Общината. След като за по-голямото увеличение не се събраха достатъчно гласове, председателят на ОбС Иво Пенчев подложи на гласуване другата идея и колегите му одобриха парите за спортни бази да се вдигнат със 100 000 лева.
 
От Боян Саркизов бе внесено и одобрено предложение да се отпуснат целево 2 000 лева за ОУ „Хр. Смирненски“, с които да се ремонтира оградата, разделяща училището от арменската църква. Ремонтът ще струва 4 000 лева, а останалите се осигуряват от арменската общност. И тук Елка Димова опита да опонира и защити бюджета, обяснявайки, че грижите за имотите на образователните институции са за сметка на техния собствен бюджет, но въпреки това съветниците одобриха този разход да е от общинската хазна.
С 34 гласа „За” общинските съветници на Добрич приеха капиталовата програма на община Добрич за 2018 година.  Към първоначалната сума от 65 542 226 лева, бяха прибавени 2 167 558 лева, които са част от  6 193 000 лв. по проекта „Реконструкция и обновяване на образователната инфраструктура”. Така общата стойност на капиталовата програма стана
67 657 876 лв. Най-много спорове предизвикаха улиците, по които да се реконструират тротоарите. В крайна сметка в списъка влязоха „Максим Горки” и „Кирил и Методий”, а отпадна бул. „Добруджа”.

27 точки включваше дневният ред на вчерашното заседание. Освен „фундаменталните“ за работата на общината документи съветниците приеха отчета на дейността на общинския съвет през второто шестмесечие на м.г., приеха годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост за 2018 година, както и програма за развитието на читалищната дейност за тази година, изразиха становище за опрощаване на дължими държавни вземания на ВиК-Добрич.
По материали от радио Добруджа и Дарик радио


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди