изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:36 EET
ДОБРУДЖАНЦИ ПОМОЛИХА ЧУДОТВОРНА ИКОНА ЗА ЗДРАВЕ И БЪДЕЩЕ!    
Общество Хиляди добричлии се поклониха вчера пред Чудотворната икона на Богородица „Одигитрия Байталска“. От 10 до 12 часа светинята беше изложена в храм "Свети Георги", където беше отслужен молебен за здраве. "Одигитрия Байталска" бе придружена от монахиня от манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Байтали, Одеска област. За тази икона се знае, че  години наред е била изгубена, а по-късно открита през 2005 г.

Предание разказва, че преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията от иконата потекло миро и болни деца, които се докоснали до нея, оздравели. Затова я канонизирали като чудотворна. Гостуващата икона носи името на украинското село Байтали, в Ананиевски район на Одеска област, където се съхранява в манастира „Рождество на света Богородица“. Вярва се, че иконата помага за изцеление от всякакви недъзи, на бездетни семейства - да се сдобият с рожба, на синове и дъщери - да се върнат в домовете си,  както и за успешно приключване на съдебни спорове.



Вчера на обяд иконата отпътува към Ганерал Тошево, където вярващите можеха да й се помолят от 14 до 17 часа. в храм "Св.Димитър".
Чудотворната икона тържествено бе посрещната във Варненската и Великопреславска епархия на 27 януари във варненския катедрален храм „Св. Успение Богородично“. Тя ще обиколи различни градове в епархията през дните до 3 февруари. След варненци и шуменци, добричлии и тошевци, пред светинята ще се поклонят и жителите на Велики Преслав и Търговище.
Чудотворната икона е била няколко пъти в България. Одигитрия (в превод от гръцки – Пътеводителка) е сред основните типове изображения на Божията майка с младенеца на ръце. Гостуващата икона носи името на украинското село Байтали, в Ананиевски район на Одеска област, където се съхранява в манастира „Рождество на света Богородица“.

За да няма разочаровани иконом Иван Дойчев бе взел нестандартно решение. Той бе положил осветено копие на чудотворната икона, за да могат пред него да се поклонят хората, които имат неотменни ангажименти и не биха имали възможност да изчакат пристигането на оригинала.
За здраве, благодат, мир и за това да станат хората по-добри бяха молбите, отправени от вярващите към иконата на Божията майка.  

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди