изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:14 EEST
НАХУТЪТ СТАВА ХИТ СРЕД ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, КОМЕНТИРА УЧЕН ОТ ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ    
Земеделие Нахутът става хит сред земеделските производители с програмата за субсидиране на протеиновите култури, съобщи за БТА преди началото на пролетната кампания професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.


Нахутът е ценен с високото съдържание на протеин и е много препоръчван в диетичното хранене, коментира професор Киряков. По думите му нахутът е бил сред основните бобови култури през 40-те години на миналия век, когато е отглеждан на площ от около 1 000 000 декара, когато е нападнат от т. нар. чернилка. Интересът към културата сега отново се възражда, но след дългото прекъсване в производството на семена Добруджанският земеделски институт може да пусне посевен материал от двата сорта, създадени в селекционната база - "Прогрес" и "Балкан", догодина, поясни ученият.
Добруджанският земеделски институт ще предостави за пролетната кампания сортове фасул от най-новата си селекция - "Блян" и "Устрем", които също се отличават с високо съдържание на протеин - до 23 на сто, и незаменими аминокиселини, съобщи Иван Киряков. Той добави, че от двата сорта, които могат да се прибират директно с комбайн, селекционната база ще пусне за сеитбата общо около пет тона семена. От познатия вече "Елексир", който е първият български сорт фасул, устойчив на бактериен пригор, ще бъдат предоставени три тона семена, съобщава Юлия Христова.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди