изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 11:51 EEST
СПОМЕН С МИРИС НА ПУКАНКИ И БЪЛГАРЩИНА    
Общество В Община Тервел пазят и поддържат автентичния фолклор на Добруджа. Нещо повече – и градът, и селата на общината са известни със своите музиканти, певци и танцьори. От 1960 година обикалям Добруджа по села и народните читалища… А в края на миналата година имах необикновена среща със секретаря на народно читалище „Димитър Дончев“ в Тервел. Покани ме да представя фотоизложба „Чешмите на Добруджа”.

Това се случи на големия предколеден и новогодишен празник на цялата община. Имаше базар на детски рисунки и национални костюми. Фоайето на читалището бе препълнено от посетители, а най-вълнуващо беше присъствието на най-малките коледари - над 120 деца от детски градини и училища. Залата грееше и миришеше на хубавите бели пуканки по калпаците им. Секретарят на читалището г-н Светльо Марков представи изложбата „Чешмите на Добруджа”, след което ме помолиха да разкажа - за чешмите, за тяхното опазване, за чистата, изворна вода, която тече от старите им чучури…



         Възрастните посетители разглеждаха снимките и казваха - елате да видите - това е нашата чешма. Тук ходят да пият вода овцете... А най-малките с радост казваха, че са ходили на чешмата да пълнят стомната с вода и да носят на дядо и баба - да пият чешмяна вода. Дядо казваше „Браво чедо, дай да пия вода от твоята стомна. Много ти е хубава водата, утре пак да отидеш да напълниш.”



          След това всички влязохме в залата. На сцената започнаха да се редуват коледарските групи и да пеят. 3 часа продължиха коледните песни. За мене като човек, който се занимава с фолклор и обичаи, това беше незабравимо преживяване! Пък и като гледах насълзените от умиление очи на останалите гости на събитието, явно не само за мен. Браво на тези малки и големи българи! – ми се искаше да кажа на глас! Докато ги има тези хора, съхранили българщината, ще ни има на картата на света – като едно истинско огнище на красота и традиции!



Иван ЖЕЧЕВ - родоизследовател, хореограф
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди