изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-22 @ 19:34 EET
ПРЕЗ ЯНУАРИ 20 СИГНАЛА НА ТЕЛЕФОН 112 ВДИГНАХА НА КРАК ГОРСКИТЕ СТРАЖАРИ КЪМ СИДП    
Ред и сигурност20 сигнала със съмнения за нарушения в горите, регистрирани на телефон 112 през януари, вдигнаха на крак горските стражари към Североизточно държавно предприятие. 13 от всички случаи са за незаконна сеч, четири са за транспортиране на дървесина без маркировка и превозен билет, два – за пожари, а един – за неспазване на правилата за лов.

 В резултат от предприетите незабавни действия при извършените проверки на място е пресечен опит за транспортиране на незаконно добити дърва за огрев, отчитат от СИДП.
През изминалата година на телефона за спешни повиквания са постъпили общо 316 сигнала, свързани с горските територии в обхвата на СИДП. 123 от обажданията алармират за незаконен добив на дървесина, 34 – за транспортиране, съхранение или продажба на дървен материал без марка и билет. Повод за 35 сигнала са съмнения за нарушения при лов, а други два – за нарушения при риболов. 112 от спешните повиквания през 2017 г. предупреждават за пожари, сочат обобщените данни на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към СИДП.
„При всяко обаждане относно съмнения за нарушения се предприема своевременна проверка на място, а в случай на констатирани нарушения се действа безкомпромисно”, увери инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите към предприятието. Той допълни, че в 30 от случаите през 2017 г. проверките са извършени от поделения на полицията и пожарната. „Разчитаме на доброто взаимодействие с тях, тъй като с координираните ни усилия мерките по опазването на горския фонд са много по-ефективни”, изтъкна инж. Саров и информира, че 24 от регистрираните сигнали са фалшиви. „Апелираме гражданите да бъдат добросъвестни и да подават коректна информация. Тяхното съдействие е изключително полезно в работата ни, тъй като разширява възможностите за контрол”, категоричен е експертът.
При извършените проверки по сигналите на телефон 112 са установени шест случая на транспортиране и два – на съхраняване на дървесина без марка и билет. Предотвратени са два горски пожара, показва още статистиката на СИДП.
„Внедрените GPS-устройства помагат да се проследява движението на товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти. По утвърден график се извършват системни проверки, като през зимните месеци контролът е засилен. С цел да се предотвратят случаите на нерегламентиран добив горските стражари дежурят на местата с висока концентрация на нарушения. Важна част от охраната на горите са и мобилните контролни екипи, оборудвани с високопроходими автомобили. Тези звена бдят дали данните в превозните билети съответстват на транспортираната дървесина”, припомни инж. Саров. Той отбеляза, че роля за ефективния контрол имат и организираните съвместни проверки с представители на Ловните сдружения. През изминалата година са проверени 9092 ловци. От извършените 38 329 проверки 11 917 са на обекти за добив на дървесина в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, където държавните гори се стопанисват от СИДП. 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди