изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:04 EEST
ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ В ДОБРИЧ ПРЕДСТАВЯ КОЛЕКЦИЯТА "НАЙДЕН ПЕТКОВ - НЕЖНИЯТ КЛАСИК"    
Новини Художествената галерия в Добрич представя в своя колекция от 26 творби - живописни платна и рисунки, именития български художник Найден Петков /1918-1989 г./, съобщават от културния институт.

Картините са рисувани в периода 1965-1981 година като някои от тях най-напред са привлекли вниманието на ценителите в общите художествени изложби "Земята и хората" в Добрич и в самостоятелна изложба на художника в галерията, съобщава кореспондентът на БТА в Добрич Юлия Христова.
Големият художник трайно е свързан с Добруджа, изкушаван е от багрите и силата на земята,от морските пейзажи край Балчик. В експозицията платното "Из Добруджа" продължава да съхранява необята и тайнството на добруджанската шир, "Пейзаж с кран" осветлява пространството извън съоръжението-символ на социалния строй, а в "Първа атомна" погледът към небето е все по-съвременен, посочват от художествената галерия.



Творби на Найден Петков се съхраняват в Националната художествена галерия,в галерии в страната и частни колекции в чужбина. Художникът е участвал в колективни изложби в Париж, Мексико, Шанхай, Москва, Берлин, Варшава, Будапеща, урежда и редица самостоятелни изложби. Част от творческия му път е и работата му като художник-постановчик в българските игрални филми "Неспокоен път","Гераците", "Непримиримите".
През периода 1985-1987 година професор Найден Петков е ректор,а през 2012 година постмортем е удостоен с доктор хонорис кауза на Националната художествена академия, припомнят от художествената галерия.
Изложбата "Найден Петков - нежният класик" се открива в Добрич на 7 февруари.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди