изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:03 EEST
ДИРЕКТОРЪТ НА РИОСВ-ВАРНА УЗАКОНИ РЕШЕНИЕТО НА ЕКСПЕРТНИЯ СЪВЕТ СРЕЩУ ГАЗА В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
Новини Директорът на РИОСВ – Варна издаде решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с характер „не одобрявам“ на инвестиционното предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово” с площ 219 кв. км в блок „Добрич” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич” с възложител „Русгеоком БГ” ЕАД (включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток”).

На проведеното на 25 януари 2018 г. заседание, Експертният екологичен съвет към РИОСВ-Варна не одобри реализацията на инвестиционното предложение. В заседанието участваха представители на РЗИ – Добрич, БДЧР – Варна, ОД „Земеделие“ – Добрич, община Генерал Тошево и кметствата в общината, на Геологически институт – БАН, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Българска минно-геоложка камара, „ВиК-Добрич“ АД, СДП Балкани и ОЦОСУР – Варна.
НДТ припомня, че от всички членове на Експертния съвет, 33-ма души гласуваха „против”, а само трима - "за". Това са представителите на Минно геоложката камара, на Геологическия институт към БАН и на Минно геоложкия институт.
Мотивите за решението на Експертния съвет бяха свързани основно с опасността от замърсяване водоносните хоризонти от дейността, които са главно в три направления.  Основното е, че в района има три сондажа на ВиК Добрич, които се използват за питейни нужди. Не става ясно как по време на добив на газ при една евентуална авария, ако водата се замърси, как ще бъде почистена. Становището на Басейнова дирекция е, че има несъответствие между инвестиционното предложение и плановете за управление на водния хоризонт.
НДТ припомня още, че инвестиционното намерение на фирма „Русгеоком БГ” ЕАД е върху площ от 219 дка в землищата на 18 села на община Генерал Тошево, да изгради 8 площадки с 41 сондажа за добив на газ, с дълбочина на сондите от 1080 до 2 700 м. „Русгеоком” иска концесия върху терена за срок от 35 години. В началото на октомври миналата година се проведоха девет обществени обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на „Русгеоком”. Резултатът от всички бе един и същ: Добруджа каза „не” на добива на газ; хората излязоха на протести, земеделци изкараха тежки селскостопански машини в центъра на Генерал Тошево. Всички казаха на инвеститорите: „отивайте си”, иначе ви чака Народен съд.
Основните страхове на хората са, че производството на газ в землището на 18 села ще замърси питейната вода и почвата, ще доведе до мащабни замърсявания и на полята, и на подземните води, и на крайбрежието.
След решението на Директора на Регионалната инспекция, „Русгеоком” ЕАД има право на обжалване в двуседмичен срок пред Административния съд във Варна. Ако съдът потвърди решението на РИОСВ, то следващата инстанция за обжалване е Върховния административен съд. НДТ
ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди