изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:04 EEST
ВОДОПЛАВАЩИТЕ ПТИЦИ НАМАЛЯВАТ    
Лов и риболов Една дузина ловци от сдружение "ЛРД - Добрич" гр. Добрич, гостуваха на своите колеги от сдружение "ЛРД  Шабла" в последните разрешени дни за лов на водоплаващи. Според Илия Михайлов, председател на УС на сдружение "ЛРД - Добрич" и член на УС на НЛРС “СЛРБ“, поне от 30 години добричките ловци традиционно гостуват на своите колеги и приятели в крайморския град, като обикновено ловуват на водните площи край Дуранкулак и Шабла.

След издаването на необходимите документи и попълването на талоните преди лов в ранните часове на съботния ден, ръководителят на лова припомни всички изисквания, които трябва да се спазват и направи разпределение на ловците за местата им около соленото езеро-лагуна "Шабленска тузла", което отстои на 6 км от Шабла и на 50 м от морето.



 Минусовите температури, едно от условията за слука, бяха налице, а и части от езерото бяха замръзнали. Ловците ползваха растителността около него като естествено прикритие. Не забравяха и това, че птиците винаги кацат срещу вятъра. Сутринта ловът продължи около 3 часа, а в късния следобед – около два, почти до смрачаване. В неделния ден, отново при минусови температури на въздуха, ловците направиха нов опит. Отстреляните няколко броя зеленоглава патица и голямата белочела гъска само потвърдиха мнението на ловците, че тяхната дейност по-скоро си е чист туризъм, а не лов. Бяха събрани колеги от различни дружинки и съвсем непринудено общуваха. Разказваха се анекдоти, имаше вкусни гозби и питиета, а топлината от камината създаваше уют.



В събота вечерта всички взеха участие в срещата с Иван Иванов, председател, и Павлин Павлов, специалист, от сдружение ЛРД Шабла. Научиха за проблемите на ловците от този край на Добруджа, споделиха своите. Получиха отговор на много въпроси, обещаха си нови срещи. Тръгнаха си не с неудовлетворението от липсата на слука, а с тревогата, че птиците през последните години са намалели многократно. Може би специалистите в следващите години ще трябва да докажат доколко причината е в стотиците ветрогенератори, разположени в района, химизацията на почвата и бракониерството, но липсата на птиците е очевидна.



                    Текст и снимки  Николай МИРЧЕВ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди