изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:24 EEST
50 КРАВИ СЕ ЗАДУШИХА ПРИ ПОЖАР КРАЙ СЛАВЕЕВО    
Новини 50 крави и телета се задушиха и умряха при голям пожар край добричкото село Славеево. Първите пламъци от фермата на братята Божидар и Евгени Минчеви са били забелязани от хора в селото около 01.15 часа, в нощта срещу неделя. Пожарните автомобили пристигнали след 15 минути. Според шефа на Пожарната в Добрич, комисар Дарин Димитров, опасност за хората в селото не е имало. Не са засегнати и съседните на фермата сгради. Въпреки това, наложило се огнеборците да гасят пожара чак до неделя на обяд.


Вследствие на огнената стихия са унищожени 300 бали фураж, трактор „Ландини” и около 300 кв.м покривна конструкция. В резултат на дима в съседното помещение са открити задушени кравите и телетата. Криминалистите работят по основната версия – умишлен палеж.
„Нямам представа кой го е сторил. В събота вечерта аз бях във фермата до 22.30 ч., а брат ми – до 24 ч. За съжаление, пожарът е бил забелязан от хората едва около 01.10 ч. Оказало се, че той е голям и никой не е успял да счупи прозорец или врата, за да могат животните да излязат. Загубите ни са за над 40 000 лева. Уведомил съм банката, защото съм теглил кредит, тракторът ми изгоря, него пък съм го взел по програма САПАРД. Очаквам и решението на застрахователите. Не съм получавал заплахи, не съм навредил на никого, изкарвам си прехраната с честен труд”, обясни Божидар Минчев.
Екологът на община Добрич и представител на Агенцията по храните трябва да вземат решение къде ще бъдат загробени телата на животните, предвид, че фермата се намира близо до населено място. В Добрич Екарисаж няма. От този в Шумен поискали 12 000 лева, за да загробят животните.
Това е ангажимент на държавата, категоричен е Божидар Минчев и заяви, че има отпуснати европейски средства в ДФ „Земеделие” точно за такива ситуации.
Директорът на местния офис на ДФ „Земеделие” в Добрич, Ивайло Йорданов, обясни, че има решение от 16 януари на УС на ДФ „Земеделие“ за разпределяне на финансов ресурс от 9 млн. лева по схемата „Помощ за компенсиране на разходите при отстраняване и унищожаване на мъртви животни“. Сумата от 9 млн. лева е за цялата 2018 г., но все още не е разпределена по региони. Субсидираната услуга ще покрива разходите по отстраняване и унищожаване на мъртви животни. Помощта ще се предоставя за събиране, транспортиране, съхранение и обезвреждане на умрели животни от животновъдните обекти, регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), съгласно указанията по схемата. Парадоксалното е, че има едни 9 млн. лева, които вече 20 дни стоят неразпределени и при подобна форсмажорна ситуация държавата бездейства.
Божидар Минчев не за пръв път е ощетен от държавата, припомнят негови познати. През 2016 г. той кандидатства с проект пред ДФ „Земеделие” на стойност 70 000 лева. Комисията дава препоръка да се отстрани нередност при попълването на едни документи, след което отново да бъдат изпратени. Държавни чиновници изпращат препоръката в Ямбол, вместо в Добрич. По този начин Минчев не успява да се справи с поправката в документи в срок и получава отказ за финансиране. НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди