изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-02-02 @ 02:18 EET
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ – В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ДОРА ГАБЕ”    
Култура Вчера светът отбеляза за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет - една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа.  На този ден по света се организират хиляди мероприятия, с цел да се повиши осведомеността на милиардите интернет потребители за културното общуване в мрежата и за възможните опасности онлайн.

Тази година над 120 държави от всички континенти се обединиха за каузата за по-безопасна дигитална среда за децата и младите хора.
Идеята е всяка година да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на Интернет и мобилни устройства. През 2018 г. темата на Деня за безопасен интернет е "Създаване, свързване и споделяне на уважение: По-добрият интернет започва с Вас". Основен фокус е безопасността на децата в онлайн пространството, безопасната и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии.
Целта на тази инициатива на Европейската комисия е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда. Да се насърчи по-безопасното и по-отговорно ползване на онлайн технологиите, особено сред децата и младите хора по целия свят, да се насърчи формирането на етична онлайн среда, да се повиши дигиталната грамотност на децата и младите хора. За постигането на тези цели ключово значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. Изключително важна роля тук имат възрастните – семейства и образователни институции, които трябва да помагат за развиване на тези умения.
В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване на Регионална библиотека „Дора Габе”, библиотечен специалист, чрез презентация, запозна потребителите с основните правила за безопасен интернет. Презентацията включваше информация за онлайн тормоза, компютърните и телефонни вируси, и как да се предпазим от тях. На потребителските компютри бе отворена интернет страницата на Националния център за безопасен интернет в България  http://www.safenet.bg,
На ползвателите на библиотеката бяха предоставени листовки и флаери с основните правила за сигурност и безопасност в Интернет.

Ако попаднете на информация или други неща в Мрежата, които не ви харесват или ви плашат по някакъв начин, можете да подадете сигнал в:
 Българска линия за онлайн безопасност - 124 123, скайп: blobbg, имейл: helpline@online.bg
 Национална телефонна линия - 080 019 100, 116 111 /за деца/,  http:/web112.net
 Държавна агенция за закрила на детето - 02/933 90 50
 Национален център за безопасен интернет - http://www.safenet.bg/bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди