изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:55 EEST
ОБСЪЖДАТ ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ЖЕСТОВИЯ ЕЗИК    
Политика Народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова участва в  заседание на Обществения съвет към Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. На него бе дискутиран проектозаконът за българския жестов език. По нейна покана участие взе и Петя Митева – председател на Териториалната организация на глухите в Добрич.


В заседанието участваха народните представители от ГЕРБ Светлана Ангелова и Младен Шишков, както и Антон Кутев и Крум Зарков от БСП, присъстваха представители на национално представените организации и неправителствени организации.
Преди година, поради непълноти, е бил отхвърлен проектозакон за българския жестомимичен език. Новият проект е подготвен от народния представител от ГЕРБ Младен Шишков. С него се уреждат обществените отношения, свързани с използването на системите на общуване на хората с увреден слух и е насочен към гарантиране зачитането на човешкото достойнство и на свободата на изразяване и общуване, автономността и независимостта на хората с увреден слух.
На форума представителите на организациите на глухите споделиха мнения и предложения.
Предстои  различните организации на общността на глухите у нас да излъчат свои представители за работната група към Съвета и да направят своите предложения във връзка с проектозакона. След изчистване на спорните моменти, той ще бъде внесен в пленарна зала.
„Важно е организациите на хората с увреден слух да се обединят и да стигнат до единомислие. Убедена съм, че всички парламентарни групи след това ще ги подкрепим“, сподели Даниела Димитрова. Във връзка със споделените мнения, че е необходима промяна в Конституцията, тя счита, че като първа стъпка трябва да е приемането на Закон за българския жестов език.
ГЕРБ - Добрич


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди