изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-07 @ 02:07 EEST
НОВОСТИ В ДАНЪЧНАТА КАМПАНИЯ 2018 - ОСЕМ СА МИЛИОНЕРИТЕ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ    
Новини През изтеклата година офисът на НАП в Добрич е реализирал 200,9 млн. лева приходи, което е с 37,7 млн. лева повече от предходната 2016 г. Това съобщи на пресконференция директорът на офис Добрич Димитър Димитров. На 30 април, когато приключва данъчната кампания, ще стане ясен броят на милионерите в областта за 2017 г. За 2016 г. осем души са декларирали печалби в размер над 1 млн. лева.


От началото на кампанията в офиса на НАП в Добрич доходите си за изминалата година са декларирали 1602 физически лица. 1153 от тях са подали годишните си декларации по електронен път, а 449 добруджанци са предпочели да посетят офиса на приходната агенция. Печалбата си за изминалата година  до 6 февруари са декларирали и 720 фирми от региона,  като от тази година формулярите за корпоративен данък се приемат само по електронен път. 
Данъчната кампания през тази година ще приключи на 30 април, който е работен ден и няма да има удължаване на крайния срок, съобщи Димитрина Германова - началник отдел „Услуги за клиенти“.
Физическите лица, които са подали годишната данъчна декларация до 31 януари по електронен път, ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., при условие, че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 януари.
 За данъчното облекчение за безкасови плащания се изисква 100% от доходите да са получени по банков път, а минимум 80 % от тях - похарчени също безкасово. Облекчението е до 1% от дължимия годишен данък, но не повече от 500 лв.  Не се изисква представяне на допълнителни документи към данъчната декларация, тя е достатъчна.
Ново тази година е доброволно деклариране на необлагаеми доходи (например, продажба на имущество, наследства, дарения) в ново приложение 13 на данъчната декларация по чл. 50.
Справката за изплатени доходи извън трудов договор (подавана от самоосигуряващи се лица и предприятия) ще се подава по-рано от досега -  до 15 март, вместо до 30 април. Това ще даде възможност чрез е-услугите на НАП физическите лица да проверят преди да е изтекъл срокът за подаване на данъчни декларации, какви доходи от хонорари и други, различни от заплата са получили, което значително ще ги облекчи.
Български местни лица с доходи от дивиденти, например от източник в чужбина, ще ги посочват в годишната си данъчна декларация, а не в тази за авансов данък, както беше досега
 От началото на февруари  се въвеждат в експлоатация виртуални и физически ПОС терминали в офисите на НАП. И до момента в банките, обслужващи НАП, бяха възможни картови плащания и от години са възможни плащания с карта по Интернет. Голямата промяна през февруари идва от това, че сега сметката на НАП, по която ще се плаща чрез виртуален или физически ПОС терминал (в БНБ), ще се заверява буквално за минута, тоест няма да се налага да се чака денонощие или дори повече преди парите да пристигнат. Това ще елиминира хилядите случаи на начисляване на стотинки лихва, заради късно пристигнал превод. Второто голямо предимство е, че за клиентите на НАП плащането чрез ПОС ще е напълно безплатно. Системата на ПОС терминала е директно свързана с компютърната система, като на точно определени места в офисите на НАП (а не на банковите гишета) ще могат да се извършват безкасови и без такса плащания. 
От НАП Добрич напомнят, че и тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година.
Необлагаеми са наградите, които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба, които са с незначителна стойност – до 30 лв. Награди на по-висока стойност се облагат с данък върху доходите, включително наградите в лотарията на НАП например. 
Минималният месечен размер на осигурителния доход на самоосигуряващите се за тази година е 510 лв.
Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители за 2018 е 350 лв.;
Максималният месечен размер на осигурителния доход  остава 2600 лв.
От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на КСО, дължат месечно по 20,40 лева. Има нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лв., заради което се променя и вноската от безработните. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например, здравната вноска за месец януари 2018 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2018 г.
В офиса  на НАП в Добрич до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест - без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове, офисът ще работят до тогава, докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това приходните служители насърчават своите клиенти да не чакат последните срокове и да ползват е-услугите. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди