изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:24 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР: 11 ФЕВРУАРИ - ВЛАСОВДЕН    
Новини На 11 февруари православната църква почита свещеномъченик Власий, който е бил епископ на град Севастия, разказва житието на светеца. На този ден българите отбелязват Власовден. Празникът е в чест на едрия рогат добитък, като светецът е тачен като покровител на домашните животни.


На този ден жените не работят. Призори всяка домакиня приготвя специална обредна пита - блага пита, която трябва да бъде замесена от "чиста жена" и се раздава рано сутринта за здравето на домашните животни. В миналото жените са се надпреварвали коя първа ще раздаде питата си, защото се е вярвало, че от това зависи плодовитостта и силата на домашните животни.
Прибирайки се у дома, стопанките най-напред подпират хомота изправен към стената на стаята. Пред него постилат чиста кърпа и слагат друга содена пита. На горните три края на хомота запалват по една свещ, която наричат на воловете и орача. По тях гадаят колко дълго ще живеят стопаните и добитъка.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди