изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:26 EET
1300 ДЕЦА ЯЛИ ЗАРАЗЕНО ОПАСНО МЛЯКО; КУЛИНАРНИ МАЙСТОРИ ТРЪГВАТ НА ЕКСПЕДИЦИЯ В СТРАНАТА    
НовиниНад 1300 деца от общините Дупница, Рила и Кочериново ще бъдат изследвани за рядкото заболяване листериоза. Малчуганите са яли под различни форми заразено пастьоризирано мляко „Милица”, производство на фирма „Евро мийт енд милк”, съобщи Дарик.


Над 1000 деца от детските градини в Дупница и над 300 деца от градините в Рила и Кочериново са консумирали от заразеното мляко с бактерия "листерия моноцитогенес", която води до сериозно заболяване.
Инфекцията се предава чрез храна, по въздушно-прахов път, отделя се и с всички секрети и екскрети. Предупредени са да вземат профилактични мерки личните лекари в региона, заяви директорът на РИОКОЗ Михаил Кметски. Изследвания се препоръчват и за бременните жени, защото бактерията може да доведе до увреждане на плода.

*********************
Членове на "Евро-ток България" ще обучават студентите в Кулинарната академия в Добрич, която е първото по рода си учебно заведение в страната.
Представители на "Евро-ток България" вчера посетиха Добрич. Организацията е част от международната такава "Евро - ток интернационал", която обединява 4000 висши кулинари от 18 европейски страни, съобщи секретарят на българската организация и зам.-председател Ради Стамболов. Той бе в Добрич заедно със свои колеги от европейското семейство на белите шапки, както сами се определят, в града, където се срещна с ръководителя на висшето училище "Международен колеж Албена" доц. Тодор Радев и ръководителите на отворилата вече врати Кулинарна академия. Сред майсторите готвачи, дошли в Добрич бе и познатият от малкия екран Иван Звездев.
Стамболов и колегите му изразиха възхищението си от оборудването на първата у нас Кулинарна академия, която е създадена към Висшето училище "Международен колеж Албена". Академията отвори врати на 4 февруари и там вече се обучават първите 9 души, които ще придобият умения по висша кулинария. "Такива академии има в Италия и Белгия, но тяхното оборудване е по-старо. В цяла Европа няма такова училище за готвачи" - изрази възхищението си Р. Стамболов.
НДТ – 12 февруари 2008 г.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди