изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:01 EEST
15 КАРУЦИ И 20 АВТОМОБИЛА СТОЯТ АРЕСТУВАНИ В ГОРСКОТО СТОПАНСТВО    
Ред и сигурностОколо 15 каруци и над 20 автомобила се намират в базата на Държавно горско стопанство „Добрич”. Превозните средства са конфискувани заради незаконна сеч, съобщи директорът на ДСГ инж. Цанко Николов. Автомобилите основно са Жигули, лекотоварни пикапи, има и микробуси.


Преди няколко дни горски стражари и полицаи заловиха 4 каруци с незаконно отсечена дървесина, при съвместна среднощна акция край Добрич. В каруците е имало 4,5 куб. м дърва за огрев и моторен трион. На нарушителите са съставени 8 акта и 9 констативни протокола. Каруците са засечени в 03.40 ч. край околовръстния път на град Добрич, в посока към с. Победа. Екипите на горското стопанство са задържали дървесината и каруците с конете, както и моторния трион.
Акциите се провеждат основно в уязвимите населени места – това са селата Карапелит, Стожер и Победа, както и полезащитните пояси край Добрич. Бракониерите са роми, които притежават моторни резачки и действат на групи. Работят по различно време на денонощието. Ако преди време нарушителите държаха незаконната дървесина по домовете си и проверяващите органи им съставяха актове за съхранение на бракониерските дърва, сега оставят изсеченото на поляната и оттам си вземат толкова, колкото им трябва за деня.
Конфискуваните превозни средства се обявяват периодично на търгове от Регионалната дирекция по горите – Варна. Събираемостта на актовете обаче е едва 15-20 процента, посочи инж. Николов.
Съвместните проверки с полицията се провеждат въз основа на сключеното през 2015 г. споразумение за сътрудничество между Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието и храните. Мобилни контролни екипи на Североизточно държавно предприятие, служители на ДГС „Добрич” и на районното полицейско управление следят постоянно за нарушители в района. Системните проверки ще продължат, като горските стражари стриктно ще следят дали транспортираната дървесина е маркирана и е със задължителния по закон превозен билет. НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди