изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:25 EEST
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В ДОБРИЧ    
Общество На 18 февруари тази година ще отбележим християнския празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка.


ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ И РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДОБРИЧ канят гражданите и гостите на града да се включат в обредите, свързани с празника.

ПРОГРАМА - 18 февруари
15.30 ч.
Място: Начало на пешеходна зона на бул. „25 септември“
Кукерско шествие
16.00 ч.
Място: АЕМО „Старият Добрич“ до Часовниковата кула
Възстановка на ритуали, свързани със Сирни Заговезни:
- Кукерски игри
- Сирнишка трапеца
- „Хамкане”
- Хвърляне на стрели
- Прескачане на огън
- Сирнишко хоро
В програмата участват Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, както и  деца и родители от Народно читалище „Български искрици – 2016 г.“



На този ден си припомняме Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки от нас да поиска прошка от близките си, както и сам да потърси в себе си сили да прости.
Характерен обичай за този ден е паленето на огньове (клади), а след като прегорят се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.
Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Назад във времето всеки момък изстрелва запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късно вечерта. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.
На Сирни Заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.
Прието е да се извършва и обичаят хамкане - на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.
В седмицата преди Сирни Заговезни тръгват кукерските дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете и благославят за здраве и плодородие.
Постът е своеобразна магия, който трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди