изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:33 EET
НЕЗАБРАВИМ ТРИФОН ЗАРЕЗАН В „ХОБИСКЛУБ“    
Общество С усмихнати лица, приповдигнато настроение и широко отворени сърца се вляхме във веселото общоградско Трифон зарезанско тържество. Още от предния ден  Данка Василева, Донка Цонкова, Михаил Панчев, Марин Николов, Коста Димитров, Жана Петрова, Димитър Апостолов, Георги Милев и др. се подготвихме за големите празници Трифон Зарезан и Св. Валентин.
По стара българска традиция на този ден се зарязва лозето, поливат се корените на лозата с вино за берекет, правят се венци от лозови пръчки и се увиват на обръч.

Това не е случайно. От древни времена кръгът олицетворява Земята и Слънцето, жизнената сила и плодородието. Нашата група лозари също извърши този отколешен ритуал. Напълнихме бъклиците с домашно вино и Иван Тодоров ни поведе към общината за срещата с кметския екип. На фона на хубавата народна музика, изпълнена от Добруджанския ансамбъл, кметът Йордан Йорданов привества насъбралите се граждани, като специално внимание отдели на групата от „ХобиСклуб“. Пожела ни здраве и берекет, отпи глътка вино от нашата бъклица, след което ни покани в Етнографски комплекс „Старият Добрич”, където традиционно кметът „Царят на лозарите“ зарязва ритуално лозата и след това се провежда награждаването от конкурса за най-добро домашно вино. На красиво украсена каручка с нагизден кон бе донесена бъчва с червено добруджанско вино. Всеки присъстващ получи по чашка от „Кметското вино” и въпреки дъждовното време, успяхме да се насладим на празника, посветен на Св. Трифон Зарезан.



ХобиСклуб подготви изненада – красива корона за „Царя на виното“, спечелил най-високата награда за винопроизводител на годината. Тазгодишният победител е Петър Недялков. Местните журналисти, жадни да отразят първи новината, го бяха заобиколили и го интервюираха, но председателят на „ХобиСклуб” успя да поздрави и постави короната на главата на победителя сред бурни овации и аплодименти. Всеки с наслада отпи от получилото най-високо отличие вино, направихме си снимки с победителя и се включихме в бурните хора и ръченици. Празненството се пренесе в офиса на „ХобиСклуб“, като танците и веселбата продължиха. Награда за най-добър танцьор на класически валс и аржентинско танго бе връчена на Георги Милев. За да бъде по-сладък и по-весел празникът и за доброто настроение на всички се погрижиха Веселина и Светлъо Стоянови, като ни дариха с много сладкиши и вино.
                                               Иван ТОДОРОВ -  „ХобиСклуб” - Добрич
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди