изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:04 EEST
Венцислав убил с голи ръце шизофреника Явор – пробил му белия дроб    
Ред и сигурност 36-годишният Венцислав от Варна, който уби брутално приятеля си от детинство Явор, остава за постоянно в ареста. Това реши Варненският окръжен съд късно снощи на закрито заседание, съобщава bTV. По думите на окръжния прокурор Владимир Чавдаров, убийството на 34-годишния Явор е извършено по особено жесток начин.

„Вчера в късния следобед при закрити врати беше проведено съдебно заседание, на което беше уважено искането на окръжната прокуратура за задържане под стража. Като причина за смъртта, в резултат на аутопсия, е множествена травма, като са счупени почти всички ребра на починалия, които са пробили вътрешни органи“, каза той. Всички тези травми са причинили смъртта на Явор. „Нанесените телесни повреди са с ръцете. Не е имало оръжие. Смъртта е настъпила часове след нанесения побой. Починалият е бил с психично отклонение и наркотична зависимост“, каза Чавдаров. Изяснява се защо извършителят го е приютил и каква е била неговата роля. Извършителят дава обяснения, които не кореспондират със събраните доказателства. Прокурорът отказа да отговори дали е известен мотивът, тъй като не е в интерес на разследването. Приятелката на Явор Елина Дичева разказа, че той учил в техникум по текстил, обичал да рисува. Шизофренията му се отключила по-късно. Той страда от не от 10-15 години. Майка му починала преди 9 години. Тогава той започнал да се затруднява да си изплаща кредитите и по-късно изгубил жилището си. Майка му се грижела за него. Починала преди 9 години. Той не можел да изплаша кредита си и губил жилището. Настаняван е няколко пъти в психиатрични заведения. „Но в крайна сметка тези заведения не са приюти. Там влизаш, лекуваш се и те изписват“, посочи Дичева. Веднъж тя го намерила у тях, когато бил прекалил с лекарства и други субстанции, закарала го в болница, стояла с него в токсикологията, семейството й се опитала да му помогне. „Тук е виновна държавата от гледна точка на това, че няма медицински центрове, които да се грижат за тях“, заяви Дичева и добави, че шизофрениците биха могли да бъдат и полезни на държавата със своя труд. На Явор често му помагали съседи – давали му дрехи, храна и дребни пари. „В момента най-често те са атракцията. Тъй като само 3% от шизофренично болните извършват престъпления, останалите просто не ги виждаме“, добави Дичева. Тя не знае как Явор е попаднал в дома на Венцислав. Тя смята, че Явор би могъл да отключи агресия у него, макар че, по думите й, той изобщо не бил агресивен „Много хора се опитаха да му помогнат, но всъщност помощта трябваше да дойде от другата. Нито един психиатър не му каза: „Ела, моето момче, вкъщи“, заяви приятелката на убития.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди