изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:26 EEST
АКО НЕ СЕ НАПРАВИ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА КАСТРАЦИЯ, ПРОБЛЕМЪТ С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗРАСТВА    
Екология Според данни на Община Добрич, до настоящия момент не е провеждано стандартно преброяване на бездомните кучета чрез действаща методика. Според  осъществявания  контрол от служители на Общинския приют за безстопанствени животни /ОПБЖ/ при Община град Добрич и инспектор „Опазване на околната среда“, на територията на Община град Добрич пребивават около 3000 броя кучета. Цифрата 3 000 е ориентировъчна, посочват от кметството. В тази цифра не влизат кучетата, трайно пребиваващи в приютите.


 „Проблемът с бездомните кучета е в ръцете на правителството. Трябва да има Национална програма за кастрация по всички села и във всяко кътче на държавата”, твърди Мария Великова, председател на Сдружение с нестопанска цел „Обич за обич” в Добрич. Хората по селата имат по 2-3 кучета и когато не са в състояние да ги изхранват, безотговорно ги изхвърлят в началото на града или пък ги изхвърлят от багажниците на колите си пред приюта и изчезват. Министерството на земеделието да нареди всички Регионални ветеринарни служби да задължат участъковите ветеринарни лекари да чипират кучетата по селата, а кметовете да следят какво се случва с четириногите по места. Попитайте в Националната ветеринарна служба колко селски кучета има регистрирани и ще видите колко малко е броят им, коментира Мария Великова. Ако не се направи Национална програма за кастрация, проблемът с бездомните кучета ще продължава да се разраства.
Към края на месец декември 2017 г., в Общинския приют е имало 104 кучета, а в СНЦ „Обич за обич” – 449. През 2016 г.в ОПБЖ - Добрич са кастрирани 312 кучета, в СНЦ „Обич за обич” - 432 бр. През следващата, 2017-а, броят им съответно е 377 и 486.
През последните две години от Общинския приют са осиновени общо 55 кучета, а от частния „Обич за обич” -  общо 341. Осиновителите на кучета при ОПБЖ - Добрич са български граждани, които търсят четириноги пазачи, докато осиновителите на питомци в „Обич за обич” са предимно чужденци. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди