изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:02 EEST
ЗА ПРОШКАТА И ЗА ПАМЕТТА...    
КоментариДeнят за прошка... Денят на лицемерната психоза отмина. Прощавам само на близки по права линия и най-много до първа по съребрена!
И то не на всички.



С приятелите се знаем, почитаме се и се разбираме. Не ни е нужна прошка! Какъв е този приятел, който ще те изиграе, измами, изостави заради своя изгода? Че и после да му простя?!
Всяка година се леят едни обществени псалми на опрощение. Прощаваме наляво и надясно. Леви на десни, десни на леви...
По християнски!
Но как да простя на извергите в дирекция на полицията, рязали плътта на баща ми и гасили цигарите си по тялото му?
Как?...
Бях 7-годишен, когато за първи път видях белезите от зарастналите му рани край минералния басейн в Баня, Карловско. Бях си счупил ръката предната година и социализма осигуряваше санаториално лечение на своите граждани. Всъщност, татко е лекувал своите болежки от травмите след мъчителните разпитите и инквизициите при топ инквизитора Гешев.
Тогава го попитах какви са тия чертички и оплътнени язви по него, а той дълго, дълго мълча, загърна ме в скута си и със сподавен глас ми каза: „Хайде да поплуваме, сине мой...” и ме цамбурна във водата. Навярно за да слее сълзите в очите си с минтералната вода, които си мислеше, че успял да скрие от седемгодишния си син... После, овладял вълнението си, със спокоен глас, гушнал ме в скута си, със зареян поглед в сеневата на Старопланинските склонове, с леко потреперващ глас промълви след тежка и и провлачена въздишка:
„Момчето ми, ще ти разкажа един ден, но сега нека се порадваме на топлото лято и живителната минерална вода. Когато аз бях на твоите години, не сме имали подобни хубави места за лечение и преживявания. Тогава през лятото ходихме да работим като чираци по разни дюкяни и работилници, за да изкараме парици за училището през септември и нямаше време за игри...”
Минаха години и в училище имахме урок за Септемврийското въстание. Бях само на 11 години. Тогава той пак ме гушна и започна онзи мъчителен разказ за лично преживяните издевателства над него като един от хилядите в съпротивата срещу изедниците на народа, който преди 4 г. ми го беше спестил.
И до днес си спомням влажните очи на татко. И белезите от зарасналите му, но още болезнени рани в моето момчешко съзнание. А вече са отминали 51 г.
Мога ли да забравя?
Мога ли да простя?
Нямам стоицизма на нашия Бог Исус Христос, но не съм и злопаметен. Просто все още имам памет.
Памет, която ме гори с гасените цигари по моя татко и по хиляди още борци за равенство и справедливост от извергите на „демокрацията” в монархо-нацистка България.
Памет, която не може на всички и за всичко да прости!
Не, не съм нито Христос, нито съм му равен. Нито съм с мания за велик, че да ме води мантрата за величието и божественото на опрощаването и прошката...
А на тез, които са им простили, от днес пак да започнат да мърсуват! Догодина пак ще има прошка... И пак ще тържествува. А вие?...
Бранимир ЯНКОВ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди