изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:56 EEST
ФОТОИЗЛОЖБА РАЗКАЗВА ИСТОРИЯТА НА УНГАРСКИТЕ КРЕПОСТИ    
Култура На 22 февруари 2018 г., от 17,30 ч. в зала 5 на Художествена галерия – Добрич ще бъде открита изложба на унгарския фотограф  Жолт Сабоки. В 32 фотоса известният фотограф разказва историята на унгарските крепости в Карпатския басейн. На територията на Унгарското кралство са построени повече от петстотин крепости – отчасти върху антични и ранносредновековни основи.

Много от тях са изградени след голямото монголско нашествие през ХІІІ век, но по-късните епохи значително ги променят, докато след приключването на войните с турците и австрийците от ХVІІІ век идва времето на тяхната бавна разруха.
Изложбата е в постоянния фонд на Унгарския културен институт. Тя се реализира с неговото любезно съдействие и ще продължи до 14 март.
 
Жолт Сабоки (1941 – 2009)


От 1961 г. Жолт Сабоки започва активно да се занимава с фотография. Завършва журналистика. През 1974 г. минава на свободна практика. Следва поредица от негови самостоятелни изложби в Унгария и други европейски страни. Насочва се към фотографско изследване на отделни културни центрове и пояси, с което става основоположник на жанра научно-историческа фотографска книга в Унгария. В резултат от неговите пътешествия се раждат многобройните му фотографски албуми с монографичен характер, съдържащи научно-исторически студии. От 18-те му албуми, два от тях са пряко свързани с България – „Книга за иконите” (1981) и „Български манастири” (1983).
През 1988 година Жолт Сабоки получава заслужено признание за своя талант – удостоен е с наградите „Бела Балаж” и „За унгарското изкуство”.
 Екип на Художествена галерия - Добрич
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди