изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:50 EEST
ТРАКИЯ ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА ПРЕДЛАГА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗНОС НА ХРАНИ В КИТАЙ    
КитайДемонстрационен парк за сътрудничество в земеделието във формат „16+1“ край Пловдив работи много успешно в Тракия икономическа зона (ТИЗ) и предлага добри възможности за износ на българска селскостопанска продукция в Китай.

 
„Тук имаме постоянно китайски представител и не малко български стоки може да достигнат китайския пазар. Искам да призова производителите да се обърнат към центъра „16+1“ и да получат информация как могат да стигнат до китайския пазар. Този център разполага със собствена търговска платформа“, обясни изпълнителният директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев пред БНР.
 
„Всеки български производител може при нас да се консултира как да стъпи на китайския пазар“, подчерта той. Благодарение на успеха на платформата „16+1“, създадена за търговско сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай, в ТИЗ ще стъпи на-голямата китайска платформа за онлайн търговия.
 
По думите на инж. Панчев, интересът от китайска страна към проекта е много голям. Той очаква през май тази година Зоната да бъде посетена от китайския министър на земеделието Хан Чангфу.
 
„Може би Пловдив ще бъде домакин на една инициатива на кметовете на „16+1“. През миналата година много успешно се проведе срещата на губернаторите, тогава беше даден старт и на този проект за логистичен хъб по линия на инициативата „Един пояс, един хъб“. Всичко това ни прави оптимисти за появата на сериозен китайски инвеститор в областта на логистиката“, коментира Панчев.
 
Той отбеляза, че китайските стоки вече се продават във всяко кътче на планетата. „Но това ни дава голям шанс произведеното в България, в Европа да стига още по-лесно до Китай. Единият замисъл е между Пловдив и Шенжен – два побратимени града, да се създаде зелен коридор – стоките, първите мостри, пробиването на пазара да става с облекчен процес по отношение на обмитяването. Това е намерение. Надяваме се да постигнем тази договореност и българските стоки да достигат улеснено до китайския пазар“, каза изпълнителният директор на ТИЗ.
 
Неговата оценка е, че еврофондовете, особено в областта на земеделието и на подобряването на конкурентоспособността, дават своя резултат, включително в областта на инвестициите. Браншове, свързани с аграрния сектор, които разширяват своето присъствие в ТИЗ, са производството на храни, опаковането, логистиката. Огромен е потинциалът в електронната търговия, съобщава Фермер.бг.
 
Общо инвестиции за над 100 млн. евро се очакват през тази година в зоната. Инвеститорите търсят основно сигурност, а Пловдив ги привлича както с доброто си географско положение, така и със своите кадри. Отново се търсят най-вече инженери, IT-специалисти и хора със средно образование.
 
Очакваме тази година добрата практика да се привличат чуждестранни студенти с български корени да продължи, като се надяваме около 2000 млади хора да дойдат в Пловдив, каза инж. Пламен Панчев.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди