изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:49 EEST
ОБЩИНА ДОБРИЧКА СЕ АНГАЖИРА С ДВА ВОДОПРОВОДА ЗА СЕЛАТА БРАНИЩЕ И СТОЖЕР    
Новини На вчерашната си редовна сесия Общинският съвет на община Добричка отложи гласуването на докладна за отдаване под наем на общински поземлен имот в село Крагулево. Предложението е внесено заради постъпило молба от фирма  в селото за създаване на фуражна база.


Съветниците отказаха да приемат и докладна относно промяна на начина на трайно ползване на поземлен имот в с. Черна - от лозе на нива. Според кмета на Черна лозята в имота не се обработват и са обрасли с храсти и дървета.
Съветникът от ГЕРБ Павел Станчев се обърна с въпрос към кмета на с. Черна  дали тези лозя се обработват, или се ползват за нива, но се оказа, че той не е в залата.
В отговор, кметът на общината инж. Тошко Петков заяви, че вярва на документите, които внасят кметовете и кметските наместници.
Съветникът Светослав Димитров  поиска администрацията да върши малко повече работа от гледна точка на това вносителите на докладните да защитят тезата си.  Много често се вкарват докладни записки, които ако бъдат обяснени, могат да минат безпроблемно, но когато не са обяснени и останат неразбрани от общинските съветници, те гласуват против, каза Димитров. Много по-добре е за докладни, като тези за имотите в Черна и Крагулево, да има хора, които да обясняват, за да можем да вземем адекватно решение, било то положително или отрицателно, смята Светослав Димитров.
Не възприемам ситуация, в която предложения на един кмет  да бъде поставено под съмнение, че едва ли не той и ние като администрация, заблуждаваме общинските съветници. Ако нямаше необходимост, тази докладна нямаше да бъде внесена в Общинския съвет, заяви в заключение кметът инж. Тошко Петков.
Реализираните приходи на община Добричка от управлението и разпореждането с общинска собственост през 2017 година са в размер на 1 944 474 лева. Вчера общинските съветници приеха  отчета на кмета инж. Тошко Петков относно изпълнение на Програмата за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за миналата година.  От отчета става ясно, че първоначално очакваните приходи са били с около 200 хиляди лева по-малко. През 2017 година са проведени 40 търга и 2 конкурса за отдаване под наем на урегулирани поземлени имоти, земеделски земи, орехи и терени в урбанизирани територии, както и продажбата на общински имоти. В резултат на тях, и на сключени договори за наем през предходните 5 години, са постъпили приходи в размер на над 1, 474 млн. лева.  Приходите от трайни насаждения (лозя и орехи) са  44 575 лв, а от пасища и мери – над 121 хил. лева. От подписаните договори с ползвателите на полски пътища са постъпили приходи от над 102 хил. лева. От търговете за наем на поземлени имоти и сгради, са извършени продажби  на стойност близо 130 хил. лева.  Постъпилите приходи от концесиите на два язовира и наемите на други три, са 12 хиляди, съобщи вчера Радио Добруджа.
В община Добричка ще бъде направено проучване за състоянието на водопреносната мрежа и водоснабдяването на всички селища, реши Общинският съвет вчера.
Има села, които с дни остават без вода, и хората бедстват, коментира кметът на общината Тошко Петков, като добави, че подмяната на водопроводи е особено належаща по отсечки от републиканската пътна инфраструктура, които предстои да бъдат рехабилитирани. Кметът посочи, че такъв ремонт се предвижда на пътя от Добрич до курортния комплекс "Албена", който минава през село Бранище. Водопроводът по централната улица в селото трябва да се смени, за което са необходими 135 000 лева, и общината ще търси финансиране на проекта, поясни кметът.
По думите му се подготвя проект, като вече текат съгласувателни процедури с институции, и за нов водоснабдителен тръбопровод в най-голямото село в общината - Стожер. Строителните работи се очаква да надхвърлят 1 400 000 лева.
Очаква се докладът за състоянието на водоснабдяването в Добричката община да бъде готов през май. Кметската управа ще настоява в двустранно споразумение с "ВиК" дружеството да посочи обектите в района, които ще обнови със свои инвестиции, съобщи кореспондентът на БТА в Добрич Юлия Христова.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди