изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:48 EEST
В СЕЛО КОРИТЕН ЩЕ ПУСНАТ В НЕБЕТО БАЛОНИ НА НАДЕЖДАТА И СЪПРИЧАСТНОСТТА    
Култура В края на месец февруари светът отбелязва Деня на хората с рядка болест. Много пациентски организации, медицински специалисти и засегнати хора в този ден изразяват своето желание за навременна диагностика, комплексно лечение, рехабилитационна дейност и информираност.


Редките болести са животозастрашаващи или хронични инвалидизиращи заболявания със слабо разпространение и висока степен на сложност. В 80% от случаите те се предават генетично, а останалите са в резултат на инфекции /бактериални или вирусни/, алергии, фактори на околната среда и др.
Отделните редки заболявания са над 7000 и засягат  6-8% от хората в една страна. В ЕС засегнатите са над 30 млн. души. В България те са около 400 000. Голямото разнообразие на заболяванията води до значителния брой хора с рядко заболяване. Това е сериозно предизвикателство пред здравните системи и политиките за обществено здраве в цялата европейска общност и най-вече у нас.
През последните години, редките болести се утвърдиха като приоритетна област в общественото здравеопазване на Европейския съюз. Създадоха се редица документи, организираха се много събития, които намериха отражение в страните от съюза.
Към Министерство на здравеопазването работи Комисия по редките болести, която освен регламентираните дейности по Наредба №16, обединява усилията на водещи специалисти по редки болести в България. 
Създаден е национален списък за редките болести, в който до момента са включени около 40 заболявания. Започнато е изграждане на национален регистър на хората с редки болести, чийто данни ще бъдат използвани само и единствено за статистически и научни цели.
Списъкът сам по себе си не дава ясна представа за всички заболявания и заболели на територията на страната защото отдавна не е актуализиран. Това обезличава работата на комисията по редки болести. Очакваме включването на повече от 130 редки заболяваня, разгледани от Комисията по редки болести и предадени по съответния ред.
От 2013 година в град Пловдив е основан Институт по редки болести, който обединява „Център за оценка на здравните технологии и анализи“, Медицински център „Раредис“ и Информационен център за редки болести и лекарства сираци.
У нас днес функционират 13 експертни центъра по редки болести, от които 7 са включени в Европейски референтни мрежи. Базирани предимно в университетските болници, тези центрове имат задачата да организират мултидисциплинарно обслужване на пациентите.
От голямо значение, но недостатъчно за цялата страна, са и двата центъра за социална адаптация и психологическа подкрепа на хората и техните семейства, съответно по един в градовете София и Пловдив.
Голям проблем при редките болести е тяхното лечение, само 5% от тях са с доказали своята ефективност терапевтични алгоритми. Лекарствата, които се използват се наричат лекарства-сираци. Производството и разпространението им е икономически неизгодно за фармацефтичните компании, поради което много често цените им се изразяват в хиляди левове.
За здравната култура на населението, за настощите и бъдещи медицински работници, психолози и всички заинтересовани страни от голямо значение е да се дава точна и навременна информация за същността и моментното състояние на заболеваемост в нашата страна. Водеща роля в информирането на нашата общественост има Националният алианс за хората с редки болести, който включва множество пациентски организации.
За единадесета поредна година, под международното мото – „Покажи своята рядкост, покажи своята съпричастност“, Националният алианс, чрез координатори и доброволци, местни власти, институциии и медии, организира в 19 града отбелязването на международния ден на хората с редки болести. Информационни кампании, пресконференции, спортни изяви и тематични кръгли маси ще има в София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Шумен, Сливен, с. Коритен –Добричко, Хасково, Харманли, Ракитово, Велинград, Петрич, Сандански, Кюстендил и Враца.
Точно в 13,00 часа на 28 февруари всички участници ще пуснат в небето балоните на надеждата и ще вдигнат ръце в знак на съпричастност. Събитието ще бъде финализирано с изиграването на българско хоро - отличителен белег на честванията за 2018 година.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди