изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:15 EET
КОЙ ГОВОРИ ЗАД ДЯСНОТО ВИ РАМО?    
Култура

„Ангеле Божи, пазителю мой,

аз, който по божия милост съм поверен на тебе,

моля ти се, осветлявай ме, пази ме,

крепи ме и ме ръководи през този ден (тази нощ).

Това са думите, с които трябва да се обръща човек, към своя ангел-хранител



Ангелите са първото Божие творение. Били почтени и покорни на Бога, но надарени също със свободна воля, и поради това податливи на изкушения и дори грях. Както Старият, така и Новият Завет загатват, че някои ангели загубили първоначалната си святост, съблазнени от Сатана, те тръгнали против Бога и станали демони. Останалите верни на Бог ангели се сдобили с вечно блаженство. Обрисувани са потънали в блясък и неземна красота. Те не изпитват човешките слабости и страсти, съчувстват и служат на хората, чрез тях Бог възвестява своята воля на хората. Макар "по-горен от ангелите", Христос също получава помощ от тях в редица случаи


Вярва се, че има ангели, които закрилят места, народи или отделни хора. През Средновековието става разпространено схващането, че след тайнството на кръщението, човек получава ангел пазител (ангел хранител) до себе си, който бди над него през целия му земен път, стои зад дясното му рамо и говори с гласа на съвестта му.

Ние вярваме, че ангелите са същества, живеещи на небето, които ни пазят и бдят над нас. Понякога дори си мислим, или по-скоро се надяваме, че нашите близки са се превърнали в ангели и отгоре, близо до Бога, се застъпват за нас.



В по-ранни времена практикуващите окултисти са използвали идеята и са се опитвали да си комуникират с това същество, за да получават от него информация, сила и познания. В Библиотеката на Арсенала в Париж се съхранява ръкопис от 15 век, озаглавен "Книга за тайнствената магия от Абрамелин Мага". В книгата е описана церемонията за "познание и общение със Светия ангел-пазител". Ритуалът обещава власт над елементали и демони, които ще бъдат подчинени на волята на човека, овладял тази сила и знание. Според тези писанията, церемонията се започва на Великден и се завършва след шест месеца. Алистър Кроули я започва, но не я завършва, макар че е обявил, че е осъществил контакт със своя ангел-пазител, които му е дал истинско окултно познание. В християнството (най-вече в аскетическата традиция) целта на вярващия е да постигне „равноангелско състояние“ чрез освобождаване от страстите и осъзнаване на Божия път.



В католицизма ролята на ангел-пазител отчасти се изпълнява от светеца-покровител.

Ангелите за пръв път се появяват в зороастризма - първата монотеистична религия.

В юдаизма библейския бог изпраща своите ангели да предават послания, да защитават или унищожават.

Християнството възприема своите ангели от юдаизма. Те постепенно заемат толкова важно място, че някои от ранните църковни съвети били обезпокоени от толкова ревностно почитане на ангелите, което затъмнява предаността към самия Бог.  Ислямът също наследява концепцията за ангелите от юдаизма. Коранът признава четири архангела - Джабраил и Микаел се споменават там, а според други източници останалите са Азраил и Исрафил (ангели на Смъртта и Възкресението).

Според ислямските мистици освен ангелите и хората съществуват и трети тип създания - джини. Те населяват пространство между света на ангелите и света на хората. Както и хората, джините имат разум и свободна воля и затова могат да бъдат както добри, така и лоши.

Падението на ислямския Сатана - Шейтан (Иблис), се дължи на непочитане на човека, като най-велико сред божиите създания. Следствие на това Иблис е изгонен от небесата и е превърнат в джин.

Кои са падналите ангели?

Най-известната от легендите, обяснява падението на ангелите с небесна война. Самият Сатана е паднал ангел (някога Луцифер), наказан от Бога за непослушанието си.


На втория ден от съзиданието, Луцифер се провъзгласява за богоравен и оглавява въстание на ангелите против небесния ред. Победен от архангел Михаил, той е изгонен от небесата, като отвежда със себе си близо 1/3 от ангелския легион в Ада, но дори и оттам те продължават да воюват против Бога, като се опитват да разрушат света.

Според друга версия ангелите пожелали дъщерите човешки. Женели се за простосмъртни, учели ги на магия и други забранени изкуства. От тази връзка се родили чудовощните великани - нефилими.

Когато  Луцифер организира бунта на небесата той, привлича на своя страна някои от най-могъщите ангели. Те се превърнали в херцози на Ада и са отговорни за разпространението на седемте смъртни гряха: за Гордостта е отговорен Луцифер, за Скъперничеството - Мамон, за Сластолюбието - Асмодей, за Чревоугодието - Велзевул,    за Завистта - Левиатан, за Леността - Белфегор

Друг клас същества, които могат да се сравнят с ангелите, са приказните елфи. Произхода и същността на феите и елфите и до днес си остава изключително спорен.Те са природни духове, които се срещат в различни краища на света и под различни образи. За разлика от ангелите, елфите са в сложни взаимоотношения с хората. Като природни духове, те обикновено не търсят контакт със смъртните, но ако някой им допадне, те започват да му помагат. От друга страна обаче те често са изобразявани като пакостници, които обичат да се шегуват с хората.

В ирландски легенди се споменава, че елфите са паднали ангели, които последни са се присъединили към легионите на Луцифер. Понеже са били "най-малко" виновни и прекалено доверчиви, след изгонването си от небесата не са стигнали до Ада, а им е било позволено да живеят на земята, където са се превърнали в духове-елементали. Тъй като в християнството място за морално неутрални същества (нито добри, нито зли) не се е намерило, елфите са били низвергнати от църквата като възможни слуги на Сатаната.

Ангелите са подредени в ясно структурирана йерархия. Те са три чина, разделени на девет войнства.

Първи чин са Серафимите. Те са шестокрили ангели и «пламтят» от любов към Бога като подбуждат и другите към такава любов. Втори по важност са херувимите. Те са застъпници, разпространители на познанието. Сатаната е имал чин на херувим. Втори чин са Господствата. Те наставляват поставените от Бога земни владетели да управляват мъдро. След тях са Силите и Властите, които имат властта да укротяват силата на Сатаната.

Трети чин в йерархията на ангелите са Началата .

Архангелите са началници на ангелите и небесни учители. Учат хората как да постъпват в ежедневието си. Гавраил, Михаил и Рафаил са архангели. Гавраил е вестоносец, той съобщава на Захария за раждането на Йоан Кръстител и на Мария за раждането на Исус. Рафаил се представя като младеж, който живее на небесата и ще насочи към сполука вашия път. Третият архангел Михаил носи име, което означава „кой е като Бога”. Той се счита за вечният противник на Сатаната.



Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Случайно ли същата линия очертава слънчевия път към залеза по време на лятното слънцестоене?

Архангел Михаил е най-респектиращата фигура в архангелското воинство. Той е считан за главен архангел на Небесното царство, пазител на тялото на Мойсей и придружител на душите до рая, или ада. Счита се още, че е покровител на войниците, защото самият той има смело сърце и воински дух, и с меч пробожда Сатаната. Обикновено ликът му е изобразен на парадния вход на православните храмове, именно с меч в едната ръка и със Св. писание в другата.

Според богословските книги, именно Архангел Михаил ще поведе армиите на Небесата срещу Антихриста за последната битка.

В чест на Архангел Михаил са построени едни от най-красивите манастири и храмове в света. Любопитен е фактът, че на картата на света, те са на почти равно разстояние един от друг и образуват абсолютно идеална права линия?...Случайност, или Божествен знак е това?...

Тръгваме от планината Майкъл, т.е. Михаил в Южна Ирландия.

На остров Скелиг през 15 век построили величествен манастир, който и до днес привлича поклонници от цял свят.

Манастирът в Южна Ирландия

В планината, кръстена на Архангел Михаил в Корнуол - графство в югозападна Англия, разположено на границата между Ла Манш и Келтско море, и по-точно - на един остров в залива Маунт, през 5-и век бил построен от монаси живописен манастир с името "Архангел Михаил".

В Нормандия, на северното крайбрежие на Франция, на малък скалист остров, се намира манастирът "Мон Сен Мишел".

Навсякъде около него е вода, а по време на приливите там бушуват страшни вълни.

Според някои, за последните два века близо до острова са станали над 500 корабокрушения. Величествен и невредим остава само манастирът, кръстен на главния архангел.

Манастирът в долината Суза също носи името на Архангел Михаил. Той е една от най-ярките архитектурни забележителности в Алпите.

Базиликата "Монте санте Анджело" в Пулия, в провинция Фоджа - югоизточна Италия, също е издигната в чест на Архангел Михаил.

Манастирът, на името на Архангел Михаил на остров Сими, е едно от най-култовите места за поклонение в цяла Гърция.

Според историците, той бил построен към 450 г. н.е. на мястото на древен храм, посветен на бог Аполон.

Манастирът "Стела Марис" в израелския град Хайфа бил основан още във византийската епоха в една пещера, в която според поверието живял пророк Илия.

Манастирът в Хайфа

След известно време манастирът се превърнал в култово място за поклонение на Архангел Михаил.

Ако погледнете местонахождението на всички тези манастири на картата и ги свържем помежду им, ще се получи идеална права, която е в точно съответствие с линията на слънчевия залез по време на лятното слънцестоене.

В християнската символика линията съвпада с пътя, който изминал Архангел Михаил при изгонването на Луцифер в подземното царство. Остава въпросът: Случайно ли е това?

По материали от Интернет: Диана СТЕФАНОВА

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди