изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:47 EET
ПРОТЕСТ НА ОКРЪЖНАТА ПРОКУРАТУРА ВЪВ ВАРНА    
Ред и сигурностЧастен протест срещу определението на Варненския окръжен съд, с което е бил условно предсрочно освободен от затвора осъденият на 7 години лишаване от свобода при строг режим Александър Жеков, е внесла Окръжната прокуратура във Варна. 37-годишният мъж бил признат за виновен от Районния съд в Провадия и в Исперих за две кражби на около 2 кг златни бижута в съучастие с други лица и след предварителен сговор.

Първата кражба била извършена от Жеков и съучастниците му на 4 април 2010 г., като откраднатото възлизало на почти 80 000 лева. Втората „златна“ кражба е от 1 януари 2011 г. от дом в дългополско село и е за близо 15 000 лева. За двете деяния той получил общо  наказание 7 години лишаване от свобода, от които към момента на произнасянето на съда да бъде освободен предсрочно от  затвора, му остават да доизтърпи 3 години 1 месец и 18 дни. Срокът на неизтърпяното ефективно наказание Варненският окръжен съд определил като изпитателен срок.

Окръжната прокуратура във Варна категорично не споделя изводите на първата съдебна инстанция, приела, че у лишения от свобода Александър Жеков е започнал процес на положителна личностна трансформация. В затвора Жеков спазвал правилника за вътрешния ред, не бил наказван и награждаван. Преценката за настъпила трайна промяна и постигната цел на наложеното му наказание не може да отчита само поведението му в контролираната среда на мястото за лишаване от свобода. Необходимо е да се отчетат тежестта на извършените престъпления, високата степен на обществена опасност, видът и броят на деянията му. Според Окръжната прокуратура във Варна  извън преценката на съда е останал и въпросът за превантивния ефект на наказанието, както и рисковете за обществото от допуснатото предсрочното освобождаване на осъдения.

Влошеното здравословно състояние на 37-годишния Жеков не следва според прокуратурата да бъде пречка за изтърпяване на ефективното му наказание. То е било прекъсвано при необходимост от прегледи, а в затвора му са осигурени подходящи условия за пребиваване, съобразени със заболяването му.  

По протеста, с който се иска отмяна на определението на Варненския окръжен съд за допуснатото условно предсрочно освобождаване на Жеков от затвора, ще се произнесе в съдебно заседание Апелативният съд.

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди