изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:01 EEST
ЗАРАДИ ПТИЧИ ГРИП УМЪРТВЯВАТ 140 000 КОКОШКИ ВЪВ ФЕРМА ДО ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
Новини Огнище на птичи грип са открили в птицеферма в Генерал Тошево служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те изпълнявали програмата за надзор на болестта по птиците, когато попаднали на огнище в птицеферма за кокошки носачки в града в област Добрич. Поетапно ще бъдат убити и обезвредени 140 хиляди носачки.


Кокошките носачки се отглеждат в закрити помещения и все още не е установено как са се заразили. Веднага след потвърждаване на щама H5N8 са предприети мерки по ликивидиране на огнището.

Определени са две  зони – 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене.

Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.

От Агенцията по храните уверяват, че няма опасност за хората, които работят  във фермата, а яйцата от болните пернати не са стигнали до търговската мрежа.

„Тези яйца не могат да излязат на пазара. Те са възбранени още при първите възникнали съмнения, не от петък, а от една седмица преди това”, обясни директорът на БАБХ – Добрич д-р Анелия Андонова.

Собственикът на птицефермата не отговори на обажданията ни. Птицефермата се намира на километър от главния път Добрич – Кардам. Най-близкото населено място е доста отдалечено от нея.

Всички стопани на пернати ще бъдат предупредени да затворят птиците, а фуражът да се съхранява на закрито.
https://btvnovinite.bg

БАБХ откри огнище на птичи грип в птицеферма в Генерал Тошево

При изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по птиците  е констатирана  високопатогенна инфлуенца тип H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич.  
Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището, съгласно Европейското законодателство. Започнати са действия по унищожаване на птиците в засегнатия животновъден обект, като поетапно ще бъдат убити и обезвредени 140 хиляди носачки.
Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.
https://fermer.bg
 



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди