изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:31 EEST
Люта схватка в НС за Истанбулската конвенция! Нинова към Караянчева: Бягате от референдума, за да я пробутате зад гърба на народ    
Политика Въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги, ако народът се произнесе с „не“ на референдум - от това искат да избягат управляващите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на мотивите за референдум „за“ или „против“ Истанбулската конвенция, предаде репортер на БЛИЦ.

Нинова коментира, че Българската патриаршия и 70% от българите не приемат Истанбулската конвенция. „Г-жо Караянчева, тези всички хора ли нарекохте тъмни сили и от чие име ги нарекохте така? Вие сте председател на Народното събрание, но не изразявате мнението на Народното събрание с тази квалификация. Мога да говоря от името на 1 млн. българи. Ние не сме тъмни сили. Мисля, че и Българската патриаршия не е такава. Президентската институция не е такава. И тези 70% български граждани не са такива“, каза Нинова. Лидерът на БСП коментира аргумента на управляващите, че Конституционният съд трябва да се произнесе. Според нея е възможно Конституционният съд да каже или че конвенцията съответства Конституцията, или че не съответства и тогава те да пристъпят към промяна на Конституцията.

„Министерският съвет трябва да отмени решението, което я е приело на заседание. Вторият аргумент е да не се харчат пари. Вие изхарчихте стотици милиони за какво ли не, но не искахте да се изхарчат тези пари, за да се пита народът. Когато народът веднъж се произнесе с „не“ на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги и вие не можете да го внасяте отново и отново. От това искате да избягате. Без референдум ще я внесете отново, когато се постигне консенсус по тази тема. От името на БСП за България“ ви информирам, че консенсус и съгласие от наша страна по тази тема няма да получите при никакви условия.

Потърсете консенсус у българския народ и единствения начин това да стане е, когато го питаме чрез референдум“, заяви Нинова. По думите й конвенцията е предизвикала полярни мнения и сблъсък на позиции. „Истанбулската конвенция бих разделила на две части – онази безспорната, която осъжда насилието над жени, деца и хора и по която нямаме никакви спорове. Истанбулската конвенция задължава държавите, които я ратифицират да приемат национално законодателство срещу насилието, да създадат система от органи, които да контролират това законодателство. Ние предложихме такива закони, няма нужда някой да ни задължава. Предложихме на 18 януари още промени в Наказателния кодекс“, каза Нинова.

По думите ѝ днес на 7 март и този законопроект не е видял бял ден. „На 2 февруари предложихме промени в българското законодателство, с които да изпълним препоръките на Истанбулската конвенция за създаване на кризисни центрове“, добави Нинова. Лидерът на БСП посочи, че борбата с насилието не е истинската цел на управляващите. Според нея, ако е била истинската цел за приемане на Истанбулската конвенция, то много спешно са щели да приемат промените в тези закони. Нинова заяви, че втората част е спорна в Истанбулската конвенция. „Тези цитати отговарят на въпроса говори ли се за трети пол. Ние не сме против тези различни хора, те имат своите права и тези права са защитени в Българската конституция, но сме против това да се превръщат в задължителна норма за обучение на децата ни. Тук не става въпрос за борба с насилието над жени и деца, а става въпрос за национални, семейни ценности, за народопсихология и за спасяване на българските деца“, коментира лидерът на БСП. Тя обърна внимание, че няма автоматично задължение да се подпише от държавите и че други европейски държави не желаят тези текстове да се превърнат в национално законодателство.

„Не приемаме тезата ви господа управляващи, че тези които сме против Конвенцията сме антиевропейци. Спорът тук не е европейци, а европейци спорят помежду си за европейски и национални ценности. Ние поехме риск да влезем в противоречие с нашето политическо семейство, да понесем отговорността за това. Ние направихме своя политически избор на един от висшите си форуми, където 6 часа коментирахме аргументите „за“ и „против“, каза Нинова. Тя заяви, че БСП са решили да застанат на страната на 70% от българите. Лидерът на БСП попита кого са представлявали управляващите, за да внесат Истанбулската конвенция.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди