изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:17 EET
ДОБРУДЖАНЦИ БЯГАТ В ГЕРМАНИЯ И В САЩ    
НовиниХиляди семейства от Добрич от години живеят в различни части на света. Добруджанци има в Англия, Канада, Италия, Испания, Кипър, Холандия, Шотландия. Най-много обаче те са в Германия и в САЩ. Най-много в Германия са лекарите, медицинските сестри и работници в строителството и в големите хранителни вериги. Добруджанците в САЩ пък се занимават в сферата на туризма. Не са малко тези, които освен че са си купили собствени къщи, са открили и свои ресторанти, закусвални и заведения.


Най-тачени български празници за гурбетчиите ни са Баба Марта и Денят на славянската писменост. За 1 март добруджанци в чужбина получават мартенички от България, които закичват не само на себе си, а и подаряват на свои приятели от държавата, в която живеят, обяснявайки им значението на празника.
Децата на българите учат в местните училища, но задължително посещават и българските неделни училища, където пишат и четат на родния си език. Баби и дядовци от Добрич се сменят на няколко месеца и летят в държавите, за да гледат внучета – особено там, където е забранено малчуганите да остават без надзор, когато не са на училище.
Това, което липсва на всички българи, живеещи в чужбина, са типично нашенските стоки, които не се продават в съответната държава. Така например, в САЩ нямат джоджен и чубрица. Нашенците в Америка умират за българска домашна ракия, за луканка и за всякакъв вид суджук, както и за всякакви макаронени изделия. Българско сирене в метални кутии вече се продава в руските магазини в САЩ. Доставя се и лютеница, кисело мляко, кисели краставички, като на етикетите пише, че стоката е произведена в България.
За ракия, суджуци, пъстърма и подправки с нетърпение чакат българите и в Канада. Някои от тях са се изхитрили и са завъдили пресни зелени подправки в саксии. Подправките са очаквани и в Германия. Българските баби пращат чували с царевични пръчици в Германия, тъй като там такова нещо не се произвежда.
Хлябът в Шотландия е отвратителен за българите. Затова всички, които посещават близките си в тази страна, непременно грабват по няколко хляба в куфарите. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди