изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:07 EET
ГЕРБ-ДОБРИЧ ОРГАНИЗИРА КОНЦЕРТ, ПОСВЕТЕН НА 75-ГОДИШНИНАТА ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ    
ПолитикаЖени ГЕРБ-Добрич организира на 11 март, неделя, от 16.00 ч.  в Огледална зала „Нели Божкова“ концерт със свободен вход по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста. Той е под наслов „Тода Раба” – в превод от иврит „благодарност“, което е и посланието към българския народ за спасените евреи. През 1943 г. със своя забележителен държавнически акт България спасява от депортация в хитлеристките концентрационни лагери всички свои 48 000 поданици от еврейски произход и това й отрежда почетно място в световната история.


Със своя неповторим стил, признатите творци Даниела Димова - сопран, Жанета Бенун-Николаева - пиано, и Красимир Щерев - цигулка, ще пресъздадат благодарността за хуманното дело чрез магията на музиката. Солистката Даниела Димова ще изпълни песните, включени в концерта, на 5 езика, като 4 от тях са еврейските – ладино, иврит, идиш и арамейски - древния език, на който е говорил Христос.
Концертът ще започне с „Каддиш” от Морис Равел (Каддиш - молитва, която синът чете на гроба на баща си). Публиката ще чуе и популярните еврейски песни „Хава Нагила“ и „Horchat Hai Caliptus“.



Специално място в програмата е отредено на музиката от известния филм на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”, пресъздаващ историята на над 1000 евреи, спасени от бизнесмена Оскар Шиндлер по време на Втората световна война.
В програмата са включени обработки на Панчо Владигеров „Чудила се й мила мама“ и „Биляна платно белеше“, на Николай Кауфман „Балалайка“ и „Шалом алейхем“. Произведенията в концерта „Тода Раба”, обработени от Жул Леви, са най-много. Те са подарени лично от композитора на Жанета Бенун.
Покана да бъде гост на концерта е отправена и към председателя на Регионалната организация на евреите “Шалом” – Варна, Олег Калдерон.
Концертът е под патронажа на народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.
Входът е свободен.
ГЕРБ - Добрич
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди