изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:37 EEST
Изненадваща корекция за икономиката на България    
Новини Тази седмица НСИ коригира надолу данните за растежа на българската икономика за последното тримесечие и за цялата 2017 г.


Оказа се, че растежът на БВП за последното тримесечие е бил 3% без изглаждане и сезонни корекции, при оповестени по-рано 3,6% с изглаждане, което показва, че темпът на нарастване се е забавил в края на годината, когато традиционно се отчита ускоряване.

Така и данните за цялата година се променят и повишението на брутния вътрешен продукт на България е само 3,6%, при докладвани по-рано очаквания за 3,9%.

Анализ  на Института за пазарна икономика показва в кои сектори се е случило изненадващото забавяне.

Това са точно моторите на растежа през последните години – информационните технологии, аутсорсинга и промишлеността.

Изненадващо секторът на информационните технологии отбелязва спад с 0,9% през 2017 г. спрямо предходната година.

Аутсорсингът на бизнес услуги, друг бързо развиващ се отрасъл след кризата през 2009 г., пък се е забавил рязко до ръст от едва 2,3%. При това този растеж се дължи изцяло на първото полугодие – през втората половина на годината секторът бележи ръст под 1% и де факто е в стагнация.

При промишлеността забавянето е повече от двойно спрямо 2016 г. и ако се погледнат данните за промишленото производство, това се дължи най-вече на производството и разпределение на ток, газ и парно - вероятно освен всичко друго и заради по-топлия отоплителен сезон в края на 2017 г.

Данните показват и преориентиране на растежа от износ към вътрешно търсене. Именно ИТ и аутсорсингът, както и голяма част от промишленото производство са насочени към външните пазари.

Тяхното „приземяване” през миналата година започва да се отразява и на заетостта. При аутсорсинга броят на заетите намалява с над 10 хил. през третото и с близо 7 хил. души през четвъртото тримесечие на миналата година.

Що се отнася до вътрешното търсене, то засилването му се вижда най-вече във финансовия сектор покрай раздвижването на кредитирането, както и в строителството и недвижимите имоти в големите градове. И трите сектора бележат растеж за 2017 г. който превишава средния за икономиката.

Добрата новина е, че на фона на останалата част от ЕС България все още бележи растеж над средния за съюза. Лошата пък е, че растежът в България е третият най-нисък след Словакия и Хърватска в Централна и Източна Европа, което означава много бавен процес на догонване на доходите и стандарт на живот със Западна Европа, а и дори с по-развитите страни от нашия регион.   https://www.vesti.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди