изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:08 EEST
Рейши – вълшебната гъба, която лекува дори рак    
Здраве

За какви болести помага гъбата рейши и дали можем да преборим рака с нея. Дозировка и противопоказания. Можем ли да даваме рейши на деца. Откъде да си купим и на каква цена.




Гъбата рейши (Ganoderma lucidum), се използва в Източната медицина повече от 2 хиляди години. Рейши е японското й име, с което става известна. Китайците я наричат Линг Ши – гъбата на безсмъртието и я поставят на първо място по лечебни свойства, дори преди женшена!

Рейши е „капризна“ гъба, доста взискателна към околната среда и в дивата природа се е срещала изключително рядко. Расте на изсъхнали сливови дървета. Според Авицена, от 10 хиляди диви сливи само на 10 могат да се развият рейши. Затова ценната гъба е била извънредно скъпа и за лечение са я използвали само в императорското семейство и единици благороднически семейства.
През 1972 г. в резултат на 15-годишни опити, в Япония разработват технология за култивиране на гъбите рейши, с което започва масовото им производство.

В наши дни гъбите рейши се отглеждат в гъбени ферми, където се поддържат специални климатични условия за прорастване на гъбените спори. По качество и лечебни свойства култивираните гъби рейши не отстъпват на диворастящите.

Гъбите рейши се отглеждат върху пънчета или отрязани стволове на плодови дървета (гъбите са плодоносящи 4-5 години) или върху стерилизирани и обогатени с хранителни вещества стърготини от листвени и хвойни породи дървета. Рейши расте доста бавно.

Химически състав на рейши.

Химическият състав на гъбата рейши е доста сложен и богат. Изследван е от японски и американски учени. Съдържа микроелементи (особено високи нива на германий), органични киселини, полизахариди, кумарини, витамини, фитонциди. Рейши съдържа и знаменитите бета-глюкани, на които се дължи противораковият им ефект.

Действие

Лечението с гъби би трябвало да е първата стъпка за справяне със синдрома на хроничната умора, при чести промени на настроението, при случаи на така наречения синдром на градската умора. Животът в големия град е източник на ежедневен стрес, който, натрупвайки се, води до чувство на тревожност и може да причини сериозни заболявания.

Уникалните свойства на рейши помагат на организма да регулира психическия фон и оказват хармонизиращо въздействие на централната нервна система.

Тайната на това магическо въздействие е, че рейши стимулира производството на ендорфин – хормона на щастието. При това рейши действа доста по-ефективно от бананите и шоколада и не води до трупане на излишни килограми.

Преди да се сдобиете с рейши и да започнете лечението, трябва да сте наясно, че са ви необходими воля и търпение – лечението с гъби е дълготраен процес.

За постигане на желания ефект са необходими поне три месеца постоянен прием, а нередки са случаите, когато гъбите трябва да се пият и шест месеца.

Но гъбите действат и вие ще се убедите сами, стига да не се откажете някъде по средата.

Няма опасност от създаване на привикване към гъбите.

Също така медицинските гъби нямат токсичен ефект и не предизвикват замайване. Няма проблем и да ги пиете заедно с други лекарства и билки.


Основните лечебни свойства на гъбата рейши се свеждат до следните основни точки:

Първото ниво на въздействие на гъбата рейши върху организма е силният й противотуморен ефект.

В този случай можете да използвате рейши в комбинация с друга гъба, например шийтаке, тъй като съчетаването на два вида гъби взаимно усилва и хармонизира действието им.

Използването на гъби заедно с традиционните методи на лечение на рак помага за значително намаляване на туморите – както доброкачествените, така и злокачествените.

Второто ниво на въздействие на гъбите е върху сърдечно-съдовата система.

Отличително е, че точно гъбата рейши превъзхожда в пъти останалите гъби в това отношение.

На трето ниво въздействието на рейши е доста необичайно.

Лечебните гъби се използват успешно в психиатрията и рейши е една от най-добрите гъби в това отношение. С нейна помощ се регулират разстройства на психиката, тревожни състояния, някои отчети съдържат и данни за положителен ефект при епилепсия.

Четвърто ниво – рейши ефективно въздейства върху алергични прояви и заболявания на дихателните пътища,

благодарение на полизахарида ланостан, съдържащ се в гъбата и забавящ развитието на антитела. Откритието на ланостана прави сериозен пробив в лечението на такива упорити заболявания като бронхиална астма и атопичен дерматит.

При какви заболявания можем да използваме рейши.

Гъбата рейши е природен адаптоген, богат на натурални антиоксиданти, биологично активни вещества, витамини, макро- и микроелементи. Притежава противотуморно, антиоксидантно, противовъзпалително, антибактериално, противовирусно, обезболяващо, спазмолитично, противоалергично, хепатопротекторно действие.

Рейши се препоръчва като ефективно натурално помощно средство за профилактично и комплексно лечение на следните заболявания:

Злокачествени и доброкачествени образувания. Противотуморният ефект на медицинските гъби се изследва активно през последните десетилетия. Уникалните свойства на рейши я правят практически универсална за противотуморна терапия. Може да се използва в комбинация с други гъби за по-добър ефект.

Официално е потвърдено положителното въздействие на рейши при следните видове рак:

  • Рак на простатата
  • Рак на хранопровода
  • Рак на белите дробове
  • Рак на панкреаса
  • Рак на мозъка
  • Рак на черния дроб
  • Рак на бъбреците
  • Рак на костите
  • Саркома

Сърдечно-съдови заболявания: атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, тромбози, тромбофлебит, облитериращ ендартериит, сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт и др.

В гъбата рейши присъства комплекс от вещества (полизахариди, триптеноиди, нуклеотидът аденозин, фосфор, калций, калий, магнезий, германий, полиненаситени мастни киселини и др.), които регулират кръвното налягане, намаляват лошия холестерол в кръвта, препятстват тромбообразуването. Също така подобряват кислородното снабдяване на миокарда, възстановяват нормалния ритъм и сила на сърдечните съкращения.

Различни алергични заболявания. Прилагането на гъбата рейши предотвратява образуването на алергичен оток, а също така и спомага премахването на характерния за алергичния дерматит сърбеж и парене на кожата.

Това е свързано със съдържащите се в гъбата ганодермови киселини, които потискат производството на хистамин, съпътстващо алергичната реакция. Антихистаминово действие имат също така и присъстващите в гъбата рейши редица имуномодулиращи протеини, флавоноиди, калций, магнезий.

Вирусни заболявания – респираторни вирусни инфекции, херпес, вирусен стоматит и т.н.

Автоимунни заболявания – лупус (вълчанка), бронхиална астма, ревматоиден артрит, множествена склероза, склеродермия, атопичен дерматит.

Съдържащите се в гъбата рейши полизахарид ланостан и други природни имуномодулатори способстват удължаването периода на ремисия при автоимунните заболявания.

Болести на стомашно-чревния тракт – язва на дванадесетопръстника и стомаха, пранкреатит, гастрит, колит и др.

Съдържащите се в рейши тритерпеноиди, флавоноиди, магнезий и витаминът В3 в комплексно съчетание оказват спазмолитично и болкоуспокояващо действие, способстват отпускането на гладката мускулатура на червата.

Ендокринни заболявания: диабет.

Дозировка. Как да пием гъбата рейши?

Обичайната доза е 1 грам на ден в продължение на 3-6 месеца. Така се пие рейши за повечето заболявания, както и профилактично.

За автоимунни заболявания – 3 грама на ден.

При туморни образувания дозата е от 3 до 9 грама на ден.

Проведените изследвания сочат, че приемът на повече от 9 грама на ден не носи допълнителни ползи и ефектът не се променя. Това означава, че няма смисъл от доза, по-голяма от 9 грама на ден, независимо от заболяването, защото по-големите количества не могат да се усвоят и просто се изхвърлят.

Добра и често използвана противотуморна формула е рейши в съчетание с друга гъба (шийтаке, майтаке, кордицепс, кориолус, агарик) – общото им количество не бива да превишава 9 грама, но стандартно, ако болестта не е в прекалено напреднал стадий, е достатъчно 3 грама на ден в продължение на 6 месеца. Плюс витамин С – 1 грам на ден.

Пример за дневна доза: 1,5 г рейши + 1,5 г кориолус+ 1 грам витамин С.

Важно е да знаете, че не можете да предозирате, рейши е неотровна гъба и не може да ви повлияе зле.

Но все пак има случаи, в които не е желателно да приемате витални гъби.

Посъветвайте се с медицинско лице и правете редовно кръвни изследвания, ако все пак решите да приемате рейши, в следните случаи:

  • Бременност
  • Кърмене
  • При деца до 1-годишна възраст
  • При склонност към кръвотечения

Откъде да купим рейши на капсули и на прах.

В България рейши се продава на капсули или на прах и се намира практически във всяка добре заредена аптека или дрогерия. Можете да поръчате онлайн от магазин в чужбина, обикновено излиза по-евтино, дори с доставката.

За да изчислите колко капсули на ден трябва да приемате, погледнете колко рейши се съдържа в една капсула.

Пример: В една опаковка Рейши, произведена от компанията Nature’s Way, се съдържат 100 капсули (цена за опаковка в БГ онлайн магазин между 32 и 29 лв.).

Съгласно упътването, две капсули съдържат 376 г.

Ако предполагате да пиете по 1 грам на ден, то ще са ви необходими 6 капсули дневно, и опаковката ще ви стигне за 16 дни.

Ако са ви необходими 3 грама на ден, то от този вид рейши трябва да пиете 18 капсули дневно и тази опаковка ще ви стигне за 5 и половина дни.

Разбира се, логично е да търсите рейши с по-голямо съдържание на активно вещество, за да ви се налага да приемате по-малко капсули на ден.

Това е малко по-трудна задача, защото такива се намират по-рядко.

Но ако търсите и оптимална цена (все пак ще трябва да изпиете доста опаковки), можете да си поръчате от чужбина, например от сайта iHerb.com, който се разполага в САЩ, но предлага доставка до България по пощата.

Да вземем за пример капсулите Рейши от компанията Nature’s Answer

В една опаковка се съдържат 60 капсули. Две капсули съдържат 1000 мг рейши.

Това означава, че при прием от 1 грам на ден, тази опаковка ще ви стигне за 30 дни, а при 3 грама на ден – за 10 дни.

Цената е доста добра (8,44 USD за една опаковка – около 15 лв.), особено ако поръчате повече от една опаковка и ползвате кода за отстъпка (Можете да ползвате този код, за да получите допълнителна отстъпка от цената LWL605.).

Цената на доставка до България зависи от броя поръчани опаковки. Най-евтино е с International Air Mail, което ще рече с въздушна поща, струва от 4 долара, пристига в пощата за около 2 седмици. (Старайте се поръчката ви да не надвишава 80 долара. Ако имате въпроси, пишете, ще помагаме.)

http://www.bgbilka.com

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди